Biskupský chlebíček

8. February 2014 | Recept pro vás uvařil(a)

Přijde k vám návštěva a vy nevíte, co jí máte nabídnout? Biskupským chlebíčkem nic nezkazíte. Můžete jím bez ostychu pohostit návštěvu nebo blízké. Hodí se výborně ke kávě nebo si ke sklenici mléka.

Ingredience
  • Těsto
  • 4 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g změklého másla
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g sušených meruněk
  • 50 g rozinek
  • 50 g sekaných mandlí
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • Ozdobení
  • 1–2 čokoládové polevy na potření
  • Ostatní
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy
Počet porcí

10 porcí

Doba přípravy

1 hodina

Přibližná cena

100 Kč

Zařazení receptu

Moučníky a dezerty

Líbí se vám recept?

Postup přípravy

  1. Oddělíme bílky od žloutků.
  2. Žloutky dáme do hlubší mísy, do které přidáme moučkový cukr a změklé máslo. Mixérem promixujeme.
  3. Hladkou mouku smícháme s kypřícím práškem a přidáme do mísy. Tentokrát promícháme vařečkou.
  4. Do těsta přidáme rozinky, mandle a meruňky. Znovu promícháme.
  5. Z bílků si vyšleháme sníh, který přidáme ke směsi a znovu promícháme pouze vařečkou.
  6. Vezmeme si formu na biskupský chlebíček, kterou nejprve vymažeme máslem a poté vysypeme hrubou moukou.
  7. Do formy nalijeme těsto a rovnoměrně rozprostřeme po celé formě.
  8. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C přibližně po dobu 40 minut.
  9. Upečený chlebíček vyklopíme z formy a necháme chvíli odstát. Mezi tím si rozehřejeme jednu nebo dvě čokoládové polevy podle potřeby a chuti.
  10. Pak chlebíček potřeme ze všech stran čokoládovou polevou a necháme pořádně ztuhnout.
Tip: Po vychladnutí podáváme nakrájené na menší plátky, které si můžete vychutnat třeba s mlékem.

Fotografie