Francouzské brambory

29. November 2013 | Recept pro vás uvařil(a)

Zapékané francouzské brambory jsou skvělé hlavní jídlo, na kterém si pochutná celá rodina. Díky smetaně, kterou se brambory před pečením polévají, jsou opravdu jemné a nejsou vůbec suché.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 150 g salámu godhaj
  • 100 g strouhaného sýra
  • 3 vejce
  • 100 g smetany
  • 2 kyselé okurky
  • sůl
  • pepř
  • olej na vymazání zapékací mísy
Počet porcí

5 porcí

Doba přípravy

1 hodina

Zařazení receptu

Hlavní jídla,

Líbí se vám recept?

Postup přípravy

  1. Omyté brambory si dáme ve slupce vařit přibližně na 20 minut. Pokud budete vařit větší brambory, tak je tam můžete nechat klidně i o deset minut déle, aby i po pečení nebyly tvrdé.
  2. Brambory scedíme, necháme na chvilku vychladnout a poté je oloupeme.
  3. Připravíme si zapékací mísu, kterou si vymažeme olejem.
  4. Vezmeme si mřížku, přes kterou promačkáme všechny brambory.
  5. Nakrájíme si na kostičky salám godhaj a přidáme do mísy.
  6. Na kostičky si nakrájíme také dvě okurky.
  7. Do zapékací mísy přidáme většinu sýra, zbytek si necháme na posypání.
  8. Pořádně osolíme a opepříme. Vůbec se nebojte a dejte tam soli a pepře dostatek, jinak se stane, že po promíchání budou místa, kde nebudou brambory osolené a francouzské brambory by vám nemuseli tolik chutnat.
  9. Obsah v míse pořádně rukou promícháme.
  10. Rozkvedláme si 3 vejce, kterými brambory pouze už zalijeme.
  11. Vezmeme si smetanu a tou znovu zalijeme brambory. Také už nemícháme.
  12. Na závěr, než dáme brambory péct do trouby je posypeme zbytkem sýra.
  13. Zapékací mísu přikryjeme víkem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180°C přibližně na 20–30 minut. V půlce pečení však sundáme víko, abychom měli sýr křupavější.

Fotografie