Jablka v županu

8. September 2013 | Recept pro vás uvařil(a)

Skvělý dezert, který můžete jíst jak teplý, tak studený. Udělejte jablko v županu svým přátelům a uvidíte, jak je okouzlíte touto skvělou chutí. My jsme pro vás připravili recept s oříškovo-medovou náplní, ale můžete vyzkoušet s čím chcete sami dle svých chutí. Doporučujeme třeba také rozinky s kapkou rumu.

Ingredience
  • listové těsto
  • 2 jablka
  • 2 vějce
  • 1/2 citrónu
  • strouhanka
  • skořice
  • cukr krystal
  • Náplň
  • med a vlašské ořechy (nebo dle vaší volby)
Počet porcí

2 porce

Doba přípravy

45 minut

Zařazení receptu

Moučníky a dezerty, Sladká jídla

Líbí se vám recept?

Postup přípravy

  1. Oloupejte si jablka a horní část u šťopky odkrojte.
  2. Jablka pořádně vypeckujeme a uděláme si do nich malý ďolíček.Vůbec nevadí, pokud si nedopatřením uděláte v jablku díru skrz na skrz.
  3. Vezmeme si citrón, který rozpůlíme a stěnou citrónu potřeme jablka.
  4. Do misky si připravíme cukr a přisypeme k němu trochu skořice. Směs si lžičkou promícháme.
  5. Jablko obalíme do cukrovo-skořicového obalu. Jablko obalte cukrem se skořicí ze všech stran.
  6. Připravíme si náplň jablka. Smícháme proto oříšky s medem a naplníme jimi jablko.
  7. Rozválíme si jeden plát listového těsta, ze kterého vykrojíme čtvereček přibližně o velikosti jablka.
  8. Na čtvereček těsta nasypeme strouhanku, protože jablko při pečení pustí šťávu, tak to necháme na strouhance, aby si s ní poradila.
  9. Na čtvereček položíme jablko a kraje přimáčkneme k jablku.
  10. Z listového těsta si ukrojíme přibližně jeden centimetr široké pláty, kterými kolem dokola celé jablko oblepíme.
  11. Jako ozdobu si na závěr můžete připravit z listového těsta malý lísteček a šťopku, které pečlivě přimáčkněte k jablku.
  12. Než dáme jablka do trouby, tak je ještě potřeba je potřít rozšlehaným vajíčkem.
  13. Plech s jablky dáme do trouby, kterou máme rozehřátou přibližně na 180°C a pečeme 20-25 minut. Jablka nenechávejte dlouho bez dozoru, aby se náhodou nepřipálila. Pečeme dozlatova.