Medovník – lahodný a jednoduchý

22. August 2011 | Recept pro vás uvařil(a)

Vyzkoušejte po domácku dělaný medovník, který si uděláte dle své chuti. Příprava receptu není složitá, zvládne jej udělat opravdu každý.

Ingredience
  • Těsto
  • 1 vejce
  • 150 g cukru krystal
  • 50 g tuku Hera nebo normálního másla
  • 2 lžíce medu
  • 5 lžic mléka
  • 1 polévkovou lžíci sody
  • 450 g hladké mouky
  • První poleva
  • 1 máslo Zlatá Haná
  • 1 Salko
  • Druhá poleva
  • 100 g cukr moučky
  • zakysaná smetana
  • Na ozdobení
  • vlašské ořechy
Počet porcí

10 porcí

Doba přípravy

2 hodiny

Přibližná cena

140 Kč

Zařazení receptu

Moučníky a dezerty

Líbí se vám recept?

Postup přípravy

  1. 1 vejce, 150 g cukru krystal, 50 g tuku Hera nebo normálního másla, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka a 1 polévkovou lžíci sody smícháme v hrnci, který je alespoň na 2-4 litry vody.
  2. Hrnec dáme na mírný oheň a vaříme než se hmota nezačne vařit a nezhnědne, tedy nezačne karamelizovat. Doporučujeme z plotny sundat raději dříve, než později, abyste neměli základ těsta přepálený.
  3. Jakmile si budete myslet, že je hotovo, tak nasypte do hrnce 450 g hladké mouky, ze které vypracujte těsto. Těsto rozdělte na 5 stejných kusů. Z každého kusu vyválejte 5 kulatých placek. Nezapomeňte na to, že těsto budete obřezávat podle nějaké nádoby (talíře, misky). Proto si udělejte těsto o něco širší, ať máte nějakou rezervu.
  4. Zatím si dejte předehřát troubu na 170°C. Připravte si dva plechy na pečení, každý natřete Hérou nebo máslem. Postupně dávejte placky do trouby. Každou pečte okolo 5-7 minut, dokavaď nebudou placky pěkně do hněda.

Až budete mít hotových všech pět placek, tak si můžete jít připravit polevy. Polevy budou dvě.

1. poleva

Obyčejné máslo (Zlatá Haná) o hmotnosti 250 gramů smíchejte s celým Salkem (cca 387 gramů) a na dochucení můžete použít nastrouhané vlašské ořechy.

2. poleva

Zakysanou smetanu smícháme v poměru 1:1 s cukrem moučkou.

Finální příprava medovníku

  1. Jakmile vám vystydnou placky, tak z nich vykrojte kolečka jako na dort. Stačí přiklopit talíř a odříznete zbytečky nožem.
  2. Nakonec vezměte první placku, kterou pomažte prvním krémem.
  3. Dejte na ní druhou placku, kterou pomažte druhým krémem.
  4. Na třetí placku bude znovu první krém. Na čtvrtou druhý krém a pak přiklopte 5 placku, kterou potřete krémem č. 1 a to nejen zezhora, ale i na okrajích.
  5. Odřezky, které vám zbyly z těsta, když jme řezali těsto okolo talíře, tak tyto kousky nastrouhejte na struhadle nebo rozmixujte na jemno v mixéru.
  6. Touto nastrouhanou hmotou posypte povrch i okraje dortu.
  7. Dort můžete ozdobit vlašskými ořechy.

Hotový medovník nechte potom alespoň 12 hodin odležet, až potom servírujte.