Perník

29. December 2013 | Recept pro vás uvařil(a)

Už nemusíte otravovat babičku, aby vám upekla perník. Udělejte si ho s námi. Pokud budete mít doma všechny ingredience, tak pak je to hračka. Smícháme a dáme péct.

Ingredience
  • Těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 300 g cukr moučky
  • 200 ml oleje
  • 1 prášek do perníku
  • 2 lžičky sody
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky rumu
  • 3 lžíce rybízové marmelády
  • 2 vejce
  • 0,5 l mléka
  • 60 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • Na ozdobení (volitelně)
  • cukr moučka
  • čokoládová poleva posypaná kokosem
  • Ostatní
  • olej na vymazání plechu
  • polohrubou mouku na vysypání plechu
Počet porcí

15 porcí

Doba přípravy

40 minut

Zařazení receptu

Moučníky a dezerty

Líbí se vám recept?

Postup přípravy

  1. Do větší mísy postupně dáme všechny ingredience do těsta.
  2. Vezmeme si mixér, kterým vše důkladně promícháme.
  3. Vyndáme si hlubší plech, který si nejdříve vymažeme olejem a hned poté jej vysypeme polohrubou moukou.
  4. Na plech vylijeme rovnoměrně těsto.
  5. Perník dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170°C. Pečeme 20–30 minut. To, že je perník hotový poznáme tak, že pokud do perníku píchneme špejlí, tak by nám na ni nemělo zůstat těsto.
  6. Hotový perník necháme alespoň 10 minut před zdobením a servírováním odstát.

Tip: Perník si před podáváním můžete pocukrovat cukrem moučkou.
Tip: Perník si můžete ozdobit také čokoládovou polevou, kterou můžete ještě za tepla posypat nastrouhaným kokosem.

Fotografie