Tipy pro vaření na elektrickém sporáku. Jak dosáhnout výborných výsledků?

Čím dál tím více lidí přichází na chuť elektrickým sporákům. Ty nabízejí nespočet výhod, ale také nevýhod, oproti starému dobrému plynovému sporáku. V dnešním článku se podíváme na několik tipů a rad, díky kterým dosáhnete těch nejlepších výsledků při jeho používání. Také nezapomeneme zmínit jeho hlavní výhody a nevýhody oproti plynovému modelu.




Tipy, které vám pomohou dosáhnout těch nejlepších výsledků

Mistrem se nikdy nikdo nestal prvním dnem a i zde je potřeba, abyste si spotřebič chvíli osahali. Máme pro vás několik dobrých tipů, které vám s tím dozajista pomohou.

  • Naučte se pracovat s hořáky – Podstatným rozdílem, kterým se pyšní elektrický sporák, je bez pochyby to, že na rozdíl od plynového se ohřívá i chladne mnohem pomaleji. Což pro vás znamená, že se musíte naučit plánovat dopředu. Pokud například potřebujete vysokou teplotu, musíte hořáky nechat nejprve chvíli nahřát. Stejně to platí pro situaci, že potřebujete teplotu nižší. Zde jsou dvě řešení, buďto použít druhý hořák nastavený na nižší teplotu nebo snižte na minimum s předstihem ten stávající.
  • Správné nádobí je základ – Pro tento druh sporáku je potřeba používat správné nádobí. Vhodné je takové, které má rovné dno, a to z prostého důvodu. Lépe se tak rozloží teplota po celé délce. Co se týká materiálu, dobrá je například litina díky své vlastnosti udržet teplo.
  • Využívejte zbytkové teplo – Jak jsme již uvedli, teplota hořáků klesá opravdu pomalu, proto by byla škoda nevyužít toto zbytkové teplo, například pro dokončení vašeho jídla nebo pro udržení jeho teploty.
  • Čistěte hořáky – Po každém vaření důkladně vyčistěte všechny hořáky. Zbytky jídla, které tam mohou zůstat, mohou mít hned několik nežádoucích účinků. Jednak se může stát, že začnou přichytávat a z vašeho hořáku se začne linout kouř a nelibá vůně spáleniny, z druhé strany mohou tyto zbytky narušit rovnoměrnost ohřevu.
  • Potraviny rozložte rovnoměrně – Rovnoměrnost je alfa a omega tohoto spotřebiče, a to se týká také potravin, které na něm budete chystat. Proto je pro nejlepší výsledek potřeba dbát na to, aby byly suroviny také rozloženy po celém povrchu hrnce nebo pánve. Zajistíte tak, že se vše ohřeje na stejnou teplotu.
  • Provádějte údržbu – Zkontrolujte, zda není potřeba výměny spirálových prvků. Prvky, které nejsou v nejlepším stavu, mohou vést k nerovnoměrnému ohřevu, což vede v konečném důsledku k horším výsledkům vaření.
  • Pořiďte si digestoř – Ať už vaříte na elektrickém nebo plynovém sporáku, efektivní digestoř může výrazně zlepšit pohodu ve vaší kuchyni. Odsaje pachy, páru, kouř a dokonale vám zpříjemní prostředí u vaření.

Jaké jsou výhody elektrických sporáků?

Pokud vás zajímají hlavní výhody a nevýhody, pak pro vás máme malé srovnání s plynovým sporákem.


Výhody

Elektrické sporáky jsou považovány za bezpečnější, protože nevyžadují připojení k plynu a nehrozí tak u nich únik. Také poskytují hladší a snadněji čistitelný povrch. Navíc nabízejí rovnoměrnější distribuci tepla, což je ideální pro dlouhodobé vaření nebo pečení.

Nevýhody

Mohou spotřebovávat více energie a vyžadují delší dobu, než dosáhnou požadované teploty oproti plynovým, které nabízejí rychlou regulaci teploty a jsou obecně energeticky účinnější.

Elektrické sporáky tedy na první pohled vyžadují trochu jinou techniku než plynové. A nabízejí nám i trochu jiné vlastnosti. Nicméně díky tipům, které jsme si uvedli na začátku článku byste měli být schopni dosáhnout těch nejlepších výsledků.