Cottage pie se zeleninou

Cottage pie se zeleninou

Až tento masovo-zeleninový pie budete vytahovat z trouby, celou kuchyní se rozline příjemná vůně pečených brambor a pastináku. Pod zlatavou krustou se schovává mleté hovězí, které díky lahodné omáčce zůstává krásně šťavnaté. Připravte si křupavou brokolici s fazolkami jako přílohu a máte perfektně vyvážené a syté jídlo.




Toto dietní jídlo doporučují výživoví poradci komplexního programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan. 

Porce: 4

Čas na přípravu surovin: 15 minut

Doba přípravy jídla: 50-55 minut

Suroviny

  • Olej ve spreji
  • 1 malá cibule, nasekaná
  • 1 mrkev, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, rozetřené
  • 480 g libového mletého hovězího masa (max. 5 % tuku)
  • 1 lžička rajčatového pyré
  • Několik kapek worcesterské omáčky
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce kukuřičné mouky
  • Hrst petrželky, nasekané
  • 150 g brokolice
  • 150 g fazolek
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Pro zálivku z kořenové zeleniny potřebujeme:

  • 100 g brambor, nakrájené na kostičky
  • 100 g pastináku, nakrájeného na kostičky
  • 100 g tuřínu, nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Připravte kořenovou zeleninu: brambory, pastinák a tuřín vařte ve slané vroucí vodě asi 15 minut, dokud nezměknou. Slijte, přidejte jogurt a rozmačkejte. Přimíchejte jarní cibulku a dochuťte solí a pepřem.
  3. Mezitím lehce postříkejte velkou pánev olejem a orestujte cibuli, mrkev a česnek po dobu 6–8 minut, dokud nezměknou.
  4. Přidejte mleté hovězí maso, rajčatový protlak a worcesterskou omáčku. Duste několik minut, dokud maso nezhnědne a poté přidejte vývar.
  5. Přiveďte k varu, poté zredukujte a pomalu vařte ještě 15 minut. Dochuťte solí a pepřem.
  6. Smíchejte kukuřičnou mouku s trochou studené vody a přidejte do hovězí směsi. Stále míchejte, dokud nezhoustne, poté přidejte petrželku.
  7. Směs dejte do pekáče a nahoru přidejte rozmačkanou kořenovou zeleninou. Pečte v předehřáté troubě po dobu 20–25 minut dozlatova.
  8. Mezitím spařte horkou vodou brokolici a fazole, dokud trochu nezměknou. Slijte vodu a podávejte s hotovým slaným koláčem.

Něco navíc! 


Posypte horní část koláče před pečením 30 g strouhaného sýra čedar se sníženým obsahem tuku.

Výživové údaje na porci:

Energie: 299,6 kcal

Bílkoviny: 31 g

Tuky: 8.8 g

Sacharidy: 23,8 g

Tip: Pokud během slunečný horkých dnů pociťujete závrať měli byste zvýšit pozornost na příjem dostatečného množství tekutin. Prohlédněte si recepty na 4 zábavné způsoby, jak dodržovat pitný režim, které vám zajistí hydrataci celého těla. 

Pojďte dát Spolu kila dolů a užít si chutné jídlo bez výčitek.