Až tento masovo-zeleninový pie budete vytahovat z trouby, celou kuchyní se rozline příjemná vůně pečených brambor a pastináku. Pod zlatavou krustou se schovává mleté hovězí, které díky lahodné omáčce zůstává krásně šťavnaté. Připravte si křupavou brokolici s fazolkami jako přílohu a máte perfektně vyvážené a syté jídlo.
Toto dietní jídlo doporučují výživoví poradci komplexního programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan.
Porce: 4
Čas na přípravu surovin: 15 minut
Doba přípravy jídla: 50-55 minut
Suroviny
- Olej ve spreji
- 1 malá cibule, nasekaná
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, rozetřené
- 480 g libového mletého hovězího masa (max. 5 % tuku)
- 1 lžička rajčatového pyré
- Několik kapek worcesterské omáčky
- 250 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- Hrst petrželky, nasekané
- 150 g brokolice
- 150 g fazolek
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Pro zálivku z kořenové zeleniny potřebujeme:
- 100 g brambor, nakrájené na kostičky
- 100 g pastináku, nakrájeného na kostičky
- 100 g tuřínu, nakrájeného na kostičky
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- 2 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Připravte kořenovou zeleninu: brambory, pastinák a tuřín vařte ve slané vroucí vodě asi 15 minut, dokud nezměknou. Slijte, přidejte jogurt a rozmačkejte. Přimíchejte jarní cibulku a dochuťte solí a pepřem.
- Mezitím lehce postříkejte velkou pánev olejem a orestujte cibuli, mrkev a česnek po dobu 6–8 minut, dokud nezměknou.
- Přidejte mleté hovězí maso, rajčatový protlak a worcesterskou omáčku. Duste několik minut, dokud maso nezhnědne a poté přidejte vývar.
- Přiveďte k varu, poté zredukujte a pomalu vařte ještě 15 minut. Dochuťte solí a pepřem.
- Smíchejte kukuřičnou mouku s trochou studené vody a přidejte do hovězí směsi. Stále míchejte, dokud nezhoustne, poté přidejte petrželku.
- Směs dejte do pekáče a nahoru přidejte rozmačkanou kořenovou zeleninou. Pečte v předehřáté troubě po dobu 20–25 minut dozlatova.
- Mezitím spařte horkou vodou brokolici a fazole, dokud trochu nezměknou. Slijte vodu a podávejte s hotovým slaným koláčem.
Něco navíc!
Posypte horní část koláče před pečením 30 g strouhaného sýra čedar se sníženým obsahem tuku.
Výživové údaje na porci:
Energie: 299,6 kcal
Bílkoviny: 31 g
Tuky: 8.8 g
Sacharidy: 23,8 g
Tip: Pokud během slunečný horkých dnů pociťujete závrať měli byste zvýšit pozornost na příjem dostatečného množství tekutin. Prohlédněte si recepty na 4 zábavné způsoby, jak dodržovat pitný režim, které vám zajistí hydrataci celého těla.
Pojďte dát Spolu kila dolů a užít si chutné jídlo bez výčitek.