Připravte si domácí klobásy podle uzenáře Kaisera z Vysočiny a pochutnejte si jak za císařpána. S kvalitním masem, výborným kořením a dobře zvolenou udírnou vám to půjde snadno a rychle.
Udělat klobásy není vůbec těžké
Příprava domácích klobás je jednodušší, než se na první pohled zdá. Stačí vám kvalitní maso, dobré koření, střívka, plnička na klobásy a domácí udírna.
Nejvíce času vám zabere příprava masa, které si musí před plněním do střívek pořádně odpočinout. Klobásy pak naplníte za pár minut a udírna bude mít hotovo za několik málo hodin.
Proč se pustit do domácího uzení?
Domácí uzení má mnoho výhod. Užijete si typickou vůni, intenzivní chuť a krásnou barvu masa. Získáte jistotu, že uzeniny budou složené pouze z ingrediencí, které si sami vyberete.
Můžete ohlídat čisté složení a vyhnout se stabilizátorům, zahušťovadlům, zvýrazňovačům chuti a konzervačním látkám, které bývají běžnou součástí uzenin z velkovýroby.
Uzení navíc funguje jako přirozený konzervant. A že je uzení pouze o mase? Vůbec ne. Udit můžete téměř vše. Kromě hovězího, vepřového, jehněčího, drůbežího a rybího masa výborně chutnají uzené sýry, ořechy, vejce, sůl, koření i různé druhy zeleniny.
Vyberte udírnu podle svého gusta
Zaujalo vás domácí uzení? Pokud s ním zatím nemáte žádné zkušenosti, bude se vám nejlépe pracovat s tzv. ready made udírnou. Sestavíte ji za pár minut a hned se můžete pustit do přípravy vlastních uzených dobrot.
Plechová udírna má nízkou hmotnost, snadno se udržuje v čistotě a jednoduše se ovládá. Navíc díky prostorné udicí šachtě se do ní vejde poměrně velké množství masa. Chcete udit i během zimních měsíců? Pak zvolte nerezovou variantu s izolační vrstvou.
Rychlý recept na paprikovou domácí klobásu
Ingredience:
- 3 kg libovějšího vepřového boku bez kůže
- 1 kg vepřové plece zbavené šlach
- 1 kg hovězího předního masa nebo krku
- 1 balíček Homolkovic směsi koření
- 100 až 125 g soli
- 3 dcl vody
Dále budete potřebovat vepřová střívka velikosti 34/36 nebo podobná. Připravte si také mlýnek na maso a nabíjecí soupravu k mlýnku, případně jinou plničku na klobásy.
Postup:
- Maso nakrájejte na menší kousky tak, aby se vešlo do mlýnku. Hovězí s bůčkem pomelte na jemné desce (ideálně na 3 mm nebo na 2× 4,5 mm). Zbytek masa namelte na hrubé desce 12 nebo 6 mm. Klobása tak získá krásnou strukturu.
- Do pomleté směsi masa přidejte sůl, koření a vodu. Pořádně promíchejte, aby se všechny ingredience propojili. Může to chvíli trvat, ale výsledek bude rozhodně stát za to. Připravenou směs nechte odležet do druhého dne.
- Střívka nejprve namočte podle návodu a poté se pusťte do plnění. Následně klobásy osušte a vložte do předem vyhřáté udírny na cca 70 °C. Nechte je udit přibližně 7 hodin do zlatova.
- Klobásy můžete konzumovat ihned, případně je nejprve nechat týden vyvěsit v chladu.
Hledáte inspiraci? Navštivte Muzeum řeznictví
Chcete jako praví milovníci uzenin nahlédnout pod pokličku řeznického řemesla? Muzeum řeznictví na Valašsku vám ukáže kvalitu místních uzenářských a masných produktů, které jsou ideální k přímé spotřebě i k domácímu uzení. Společně s expozicí historie řeznictví na vás čeká i ochutnávka regionálních uzenářských specialit.
Opravdoví gurmáni budou jásat nad zážitkových programem valašská zabijačka na vlastní kůži, při kterém si pod vedením nejlepších mistrů řezníků mohou sami vyrobit zabijačkové speciality, jako jsou jitrnice, jelita a tlačenky dle tradičních receptur a postupů. Stylové prostory muzea si můžete rovněž pronajmout a zažít tak jedinečnou oslavu, firemní akci nebo raut.