Postup zvládne každý, výsledek je úžasný. Mrkvový dort s kešu krémem je plný chuti a zdravých surovin. Ačkoli jde stále o sladkost a nejde o ukázku příkladně zdravého stravování, chcete-li si připravit doma něco sladkého a poměrně výživného, „mrkváč“ může být ideální volbou.
Co budete potřebovat?
Ačkoli je mrkvový dort pojmenován po své nejtypičtější ingredienci – mrkvích – patří do něj i mnoho dalších pro dorty typických surovin. Potřebovat tedy budete také mouku, prášek do pečiva nebo spoustu cukru. Samotná mrkev totiž na oslazení dortu rozhodně nestačí. Chcete-li si ale připravit zdravější variantu, můžete množství cukru, které uvádíme, o něco snížit.
Ingredience na korpus
- 250 gramů mrkví
- 200 gramů hladké mouky
- 250 gramů cukru
- 150 ml oleje
- 4 větší vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- Muškátový oříšek
- Hrst vlašských ořechů
Ingredience na krém
- 200 gramů kešu ořechů (nebo zakupte rovnou kešu máslo)
- 120 ml javorového sirupu
- 120 ml kokosového oleje
- 200 g čerstvého sýru (např. Philadelphia)
Postup přípravy korpusu
Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia a připravte si dortovou formu (kterou vymažte máslem a vysypte moukou). V jedné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a nastrouhejte do ní kus muškátového oříšku. Zkrátka v ní smíchejte všechny „hladké“ sypké ingredience.
V další misce smíchejte cukr, olej a vejce. Následně do této misky postupně přidávejte sypké ingredience z první mísy a smíchejte vše dohromady. Poté přidejte nastrouhanou mrkev a najemno nasekané či namleté vlašské ořechy.
Těsto nalijte do dortové formy a pečte asi 40 minut. Zkrátka ale pečte tak dlouho, jak je potřeba. Každý dort může v konkrétní troubě vyžadovat trochu jinou dobu pečení. Hotový korpus vyndejte a nechte vychladnout.
Postup přípravy kešu krému
Kdo si koupil kešu máslo, má postup o něco jednodušší. Čerstvé kešu případně namočte den předem do vody. Druhý den vodu sceďte a kešu dejte do mixéru, kde až do hladké pasty rozmixujte společně s olejem. Následně smíchejte s javorovým sirupem a čerstvým sýrem. Výsledná konzistence by měla být krémová.
Finalizace dortu
Korpus rozkrojte na dvě nebo tři parta. Následně na sebe střídavě a rovnoměrně vrstvěte korpus a krém. Vršek dortu můžete dozdobit nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.