Cuketová polévka v lahodné kombinaci s hráškem

Že se z cukety dá vytvořit rychlá polévka, co bude chutnat celé rodině, hádá jen málokterý kuchař nebo kuchařka. Přitom je právě cuketa zeleninou, co ochotně přijme přesně tu chuť, jakou jí chcete dát. Rychle ve varu měkne a v kombinaci s tukem, především olivovým olejem, ji lze rozmixovat do sametové konzistence. Hrášek dodá lahodný chuťový podtón. Přidat si bude chtít každý!




Ingredience pro 8 porcí

  • tmavě zelená cuketa – 1 kg
  • cibule – 2 větší
  • zelený hrášek – 3 plné hrsti
  • olej nebo sádlo na osmažení cibulky
  • voda dle potřeby, lze nahradit zeleninovým vývarem, pokud máte rádi
  • sůl a pepř
  • sójová omáčka nebo polévkové koření (dle chuti), lze i masox
  • smetana na vaření nebo šlehačka – 200 ml, případně rostlinná varianta
  • pražená semínka nebo kostičky pečiva na posypání

1. KROK

Vyrazit na nákup. Ne všichni mají cuketu a hrášek na zahrádce. Cuketa je typickou sezónní zeleninou, takže během léta ji v akčních letácích často potkáte za výhodnou cenu. Při výběru u cukety zkontrolujte stav stopky (musí být pevná a bez bílého povlaku na povrchu), ale i stav slupky – bez prohlubní a flíčků. Hrášek můžete pořídit mražený. Pokud upřednostníte zelený, vaříte jej až spolu s cuketou. Žlutý hrášek je ještě lahodnější, ale ten byste si museli nechat napučet a předvařit ještě před cuketou. Ta totiž, na rozdíl od vyzrálého hrachu, měkne „před očima“.

2. KROK

Nakrájejte cibuli a na tuku ji pomalu osmažte až téměř dohněda (v podstatě jako na guláš). Mezitím nakrájejte cuketu na kostky, netřeba ji loupat. Jestliže nestojíte o tmavší zbarvení polévky, cuketu samozřejmě oloupejte. 

Konvenční cukety ze supermarketu se doporučuje oloupat vždy, abyste se zbavili stop postřiků a leštících látek. Bio cuketu je naopak škoda loupat, slupka totiž nabídne spoustu nutrientů!

3. KROK

Na osmažené cibulce orestujte cuketu. Do jak tmava, záleží jen na vás. Čím méně ji orestujete, tím jemnější bude výsledná chuť. Naopak více orestovaná cuketa bude karamelovější, výraznější.

4. KROK

Orestovanou cuketu zasypte hráškem a promíchejte. Ihned zalijte horkou vodou tak, aby hladina dosahovala stejně vysoko jako vrstva cukety s hráškem. Osolte, opepřete, případně dochuťte kořením do polévky, na které jste zvyklí. Můžete přidat i zeleninový vývar v kostce, nebo místo vody zalít cuketu domácím vývarem ze zeleniny. 

Cuketová polévka snese i vývar masový, ale chuť pak již nezůstane čistě zeleninová.

5. KROK

Překryjte poklicí, přiveďte k varu. Jakmile cuketa změkne, vypněte plamen a do téměř hotové polévky nalijte smetanu, či šlehačku, případně rostlinnou náhražku. Rozmixujte dohladka. Zda v běžném mixéru nebo jen mixérem tyčovým, je čistě na vás. 

Někteří lidé upřednostní smetanu zakysanou. Pro kterou se rozhodnout? To je na vyzkoušení. Polévky můžete část oddělit pro provedení chuťového testu. Pár lžic polévky smíchejte se sladkou smetanou a pár lžic se smetanou zakysanou. Ihned budete vědět, čemu dát přednost. 

6. KROK

Polévku servírujte v hlubokém talíři nebo v misce, posypanou praženými semínky či osmaženými kostičkami pečiva. Vynikající je v kombinaci s křupavou sušenou a smaženou cibulkou. Lze zakapat panenským olivovým olejem nebo ještě extra porcí smetany.

Pokud do polévky přidáte orestované mleté maso nebo houby, získáte plnohodnotný hlavní chod.

7. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.