Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

4 snadné recepty na lahodnou domácí majonézu

4 snadné recepty na lahodnou domácí majonézu - postup přípravy

Majonéza se hodí téměř ke každému masovému ale i bramborovému pokrmu. Oceníte ji především ke grilovaným steakům všeho druhu. Tahle studená omáčka prostě nikdy neomrzí. Naučte se ji připravit sami a inspirujte se jedním ze čtyř snadných receptů. Domácí je daleko lahodnější.

Ingredience pro:
1 porce

1. recept

2. recept

3. recept

4. recept

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

1. recept

Ve vyšší míse si vyšlehejte tyčovým mixérem nebo metličkou vejce spolu se solí a cukrem dle chuti. Také přidejte plnotučnou hořčici a postupně vlévejte při mixování i slunečnicový olej. Nakonec dochuťte domácí majonézu citronovou šťávou a máte hotovo.




2. recept

Do vyšší mísy si vlijte mléko a začněte jej mixovat. Postupně během procesu vlévejte opatrně slunečnicový olej. Až hmota zhoustne, doplňte do směsi i plnotučnou hořčici, citronovou šťávu a sůl dle chuti. Majonézu uchovávejte ve sklenici v lednici.

3. recept

Ve vyšší odměrce nebo míse rozmixujte plnotučnou hořčici spolu s vařeným žloutky. Poté přidejte dle chuti mořskou jemnou sůl a také zakysanou smetanu. Mixujte do hladka a podávejte omáčku k oblíbenému masu.

4. recept

Ve vyšší nádobě si rozmixujte žloutky spolu s cukrem a solí dle chuti. Poté přilijte i ocet a postupně slunečnicový olej (tenkým proudem). Suroviny šlehejte do té doby, než se propojí a vznikne bílá hustá omáčka. Majonézu skladujte v lednici a použijte nejen k ochucování pokrmů, ale třeba i k přípravě kynutých či piškotových těst.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů