Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

5 skvělých receptů ze sladkého kynutého těsta

5 skvělých receptů ze sladkého kynutého těsta - postup přípravy

Přinášíme vám univerzální těsto, které můžete využít pro různé dezerty. Tipy na jaké sladké dobroty se tohle těsto hodí vám ukážeme v následujících krocích. Jsou originální, jednoduché na přípravu, na oslavy a příležitost jako dělané.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto:

Borůvková kapsa:

Čokoládová hvězda:

Ořechový pletenec:

Jablečný šáteček:

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Do misky si rozdrobte droždí a přisypte cukr, přilejte vlažné mléko a vše pořádně zamíchejte. Nechte odpočinout 10 minut.




Mezitím si na sporáku zahřejte mléko a do něj nechte rozpustit máslo. Mléko s máslem se nesmí začít vařit. 

Připravte si misku, kde budete těsto zpracovávat. Tam nasypte mouku, vejce, sůl a přilejte kvásek, který vám vznikl. Nakonec přilejte mléko s rozpuštěným máslem. Vše důkladně uhněťte, jestliže těsto bude lepkavé, přisypte mouku dle potřeby.

Pak nechte zpracované těsto hodinu kynout. 

Borůvková kapsa

Ze zmíněného těsta si vytvořte čtverec, který uprostřed rozřízněte na šipky. Čtverec pak poskládejte do kapsičky. Navrch naaranžujte tvaroh smíchaný s cukrem a borůvky. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova. Borůvková kapsa se skvěle hodí jako jednohubkový dezert pro návštěvy. 

Čokoládová hvězda

Zpracované těsto vypracujte do kruhu. Kruh nařežte na trojúhelníky, ale dejte si pozor, ať nepřeříznete kruh. Těsto namažte čokoládovou polevou, nutellou nebo oblíbenou marmeládou, zatočte do hvězdy. Hvězdu potřete vajíčkem a pečte v troubě (předehřáté) na 200 stupňů do zlatova asi 25 minut, záleží na výkonu vaší trouby. Čokoládovou hvězdu podávejte ke kafi nebo dětem ke kakau. 

Ořechový pletenec

K této variantě si vytvořte ořechovo-skořicový krém tak, že v misce smícháte tvaroh s ořechy, přisypete skořici a cukr. Vše pořádně promíchejte. Těsto si vyválejte na plát, na to naneste ořechovou směs a těsto zatočte. Pečte na plechu v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 20 minut. Pletenec je originální svým vzhledem a servírovat můžete k oblíbenému nápoji. 

Jablečné šátečky

V tomto receptu si kynuté těsto zpracujte na plát a ten nařežte do čtverců. Do každého čtverce vložte vypeckované jablíčko. Zabalte šátečky a vyskládejte je na plech, pečte při teplotě 170 stupňů zhruba 30 minut. Šátečky jsou parádně vláčné a hlavně šťavnaté díky pečenému jablku. Servírujte posypané moučkovým cukrem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů