Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Banánový koláč se smetanou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Banánový koláč se smetanou - postup přípravy

Používat exotické ovoce v dezertech je velmi dobrý nápad. Zvláště, když se banány spojí s dostatkem smetany. Zkuste jednoduchý, unikátní, vláčný a lahodný koláč, který rozhodně nezapadne mezi ostatní moučníky.

Ingredience pro:
8 porcí

Těsto

Smetanová vrstva

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základní těsto nevzniká nijak složitě. Do mísy se rozklepnou vajíčka, přidá se cukr a vše se začne pomocí ručního šlehače šlehat do struktury podobné těstu na palačinky. V tu chvíli se přidávají další složky.




Do těsta patří také mléko, vanilková esence a mouka, kterou je vhodné pro eliminaci hrudek důkladně prosát. Po mouce se do těsta přidává také kvalitní kakaový prášek. I ten by měl být, pokud možno dostatečně prosátý. Chybět nesmí ještě prášek do pečiva a poté přichází na řadu znovu ruční šlehač.

Těsto na plech

Když má těsto požadovanou jemnou a vláčnou, tekutou a nadýchanou strukturu, vezme se plech, nejlépe o rozměru 25 x 15 centimetrů. Ten se vytře trochou oleje, posype dostatkem mouky a dále se do plechu nalévá samotné kakaové těsto.

Těsto se rozetře až do stran, zarovná se do roviny, aby bylo všude stejně vysoké. Následně se plech vloží do trouby, která by měla být rozehřátá na 180 stupňů Celsia. Doba pečení těsta je zhruba 25 minut. Dle výšky a velikosti plechu lze dobu upravit.

Smetana a banány

Těsto se po vyjmutí propíchá špejlí, aby rychleji vychladlo. Mezi tím se našlehá smetana, až do podoby nadýchané a pevné šlehačky. Těsto se následně polije trochou mléka a potře šlehačkou. Opět rovnoměrně, po celé své ploše. Šlehačky se využije zhruba polovina.

Připraví se také banány, které stačí pouze oloupat a následně podélně nakrájet na poloviny. Banány se pokladou jeden vedle druhého na připravenou vrstvu smetany. Když je plocha pokrytá banány, vezme se druhá polovina šlehačky, která se nanese na ně.

Na závěr krém

Vrstvou smetany příprava nekončí. Na řadě je ještě finální krém. Vznikne z mléka nalitého do mísy, ke kterému se přidá voda, dále kakaový prášek, ale také mouka a cukr. Vše se metličkou promíchá do podoby jednotné směsi.

Tuto směs už stačí dát na sporák a na mírném ohni začít důkladně prohřívat. Poté se přihodí kousky čokolády, která se nechá za stálého důkladného míchání rozpustit. Když směs začne houstnout, je to znamení, že krém na banánový dort je hotový.

Čokoládový krém se jednoduše nalije na horní smetanovou vrstvu. Důkladně se rozetře a vše se dá chladit do lednice na dobu dvou hodin. Po této době je banánový dort se smetanou hotový, připraven k prvnímu ochutnání.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů