Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bílý chléb z pánve

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Bílý chléb z pánve - postup přípravy

Už jste někdy zkoušeli péct domácí pečivo v pánvi? Pokud nikoliv, můžete to zkusit právě teď. I bez trouby se dá připravit skvostný a nadýchaný bílý chléb, který využijete nejen ke snídani, ale třeba i k večeři a na svačinu.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si do velké mísy prosejete přes jemné sítko hladkou mouku. Poté k ní přidejte sušené droždí, krupicový cukr a sůl. Sypké ingredience důkladně promíchejte vařečkou, a nakonec zalijte teplou vodou.




Vypracujte hladké a homogenní těsto, které by se nemělo lepit. To přikryjte utěrkou a nechte alespoň hodinu na teplém místě kynout.

Dokončování domácího chleba a jeho pečení v pánvi

Po uplynuté doby kynutí vyjměte těsto z mísy a na vál a naolejujte si ruce. Hmotu znovu propracujte a vložte do tukem vymazaného pekáčku nebo pánve. Přiklopte poklicí a nechte kynout další půl hodinu cca.

Nakonec těsto přeneste do středně velké pánve s nepřilnavým povrchem (kterou jste předtím také vymazali olejem) a pečte pozvolna na mírném plamenu pod poklicí z jedné strany a pak i z druhé strany.

Servírování domácího chleba z pánve

Upečený chléb přeneste z pánve na talíř a pokrájejte na menší kousky. Podávejte po zchladnutí například s oblíbenou uzeninou, sýrem nebo s pomazánkou. Hodit se bude k čerstvému pečivu i zelenina. Přejeme vám dobrou chuť.

Jak domácí chléb vylepšit?

Možné je samozřejmě do těsta zakomponovat i různé další ingredience dle libosti. Skvělý bude domácí chléb třeba se slunečnicovými semínky, se sezamem, s drcenými oříšky, nebo s bylinkami všeho druhu. Připravit lze pečivo i s čerstvými zelenými či černými olivami a sušenými rajčátky.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů