Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborové placky s vejcem a zeleninou na toustu

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Bramborové placky s vejcem a zeleninou na toustu - postup přípravy

Chutné a zdravé jídlo, to je ideální kombinace, která v současné době hraje prim ve trendech vaření. Proto vám přinášíme recept na velice jednoduché placky, ve kterých nenajdete ani jediné zrníčko mouky nebo jiných sporných surovin, zato jsou však plné zeleniny. Ve své podstatě se jedná o variantu bramboráků, nicméně do chuti ani složení se jim ani vzdáleně nepodobá. Tyto placky jsou jemné a velice vhodné i ke snídani, což se o klasickém českém bramboráku tak úplně říct nedá.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Brambory a mrkev očistěte a oškrábejte z nich slupku. Pak zeleninu opláchněte a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Na kamna si postavte kastrůlek s vodou, kterou přiveďte k varu spolu s trochou soli a když bublá, vložte do ní strouhanou zeleninu vařit zhruba 10 minut.




Mezitím si připravte tousty. Rozehřejte suchou pánev bez oleje či veškerého tuku a vložte na ni připravené plátky chleba. Nechte je osmažit, dokud se jejich povrch krásně nezačervená.

Když uplynulo 10 minut, sceďte strouhanou zeleninu přes cedník a důkladně ji vymačkejte od přebytečné vody. Vyklopte ji do hluboké mísy, přidejte k ní sůl a pepř podle chuti, případně můžete použít jakékoliv další své oblíbené koření.

Tři vajíčka vyklepněte do misky, přičemž oddělte bílky od žloutků. Bílky pak přidejte do mísy ke strouhané zelenině a žloutky si na chvilku odložte stranou. Zeleninovou směs s kořením a bílky důkladně promíchejte.

Na kamnech opět rozehřejte pánev, tentokrát ale s trochou olivového oleje a když je horká, zmírněte plamen na minimum. Do pánve pak vyrovnejte hromádky zeleninové směsi, přičemž doprostřed každé hromádky vytvořte prohlubeň. Když se zeleninové těsto už lehce osmaží, pak do každé z prohlubní vlijte jeden vaječný žloutek.

Když povrch bramboráků i žloutku lehce ztuhne, opatrně placky otočte vzhůru nohama a smažte další jednu až dvě minuty.

Bramborové placky s vejcem podávejte na osmaženém toustu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů