Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborové špízy

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Bramborové špízy - postup přípravy

Máte chuť na něco nového a netradičního? Zkuste si připravit tyto bramborové špízy. Nepotřebujete žádné drahé nebo těžko dostupné suroviny, ale výsledek vás velmi mile překvapí. Můžete je snadno kombinovat s jakoukoliv omáčkou nebo třeba zeleninovou přílohou a potěší malé i velké strávníky.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Oloupejte a umyjte brambory. Nakrájejte si je na tlustší plátky. Anglickou slaninu a špek nakrájejte na velké kostky.




Na dřevěnou špejli postupně navlékejte brambory, anglickou slaninu a špek a střídejte tyto suroviny, dokud nevytvoříte špíz ideální velikosti. Takto vytvořte i ostatní špízy, dokud vám budou stačit suroviny.

Mezitím si připravte omáčku na ochucení špízů. Do malé misky nalijte rostlinný olej. Přidejte 0,5 čajové lžičky soli, mletého černého pepře, červené papriky a oblíbené koření podle chuti. Omáčku dobře promíchejte a nechte bokem odstát, aby se chutě propojily. Připravte si sáček na pečení a také vhodný plech. Každý špíz bohatě promažte připravenou omáčkou. Čím lépe to uděláte, tím chutnější bude výsledný špíz. Dejte si tedy záležet a nikam nespěchejte. Špízy vložte do sáčku na pečení a poté je naskládejte na plech. Sáček na pečení zaručí to, že šťáva nikam neunikne a chuť omáčky skutečně zůstane uvnitř pokrmu.

Plech dejte na 40-45 minut do předehřáté trouby na 200 ° C. Doba pečení závisí na každé troubě, proto špízy během pečení pravidelně kontrolujte, zda se nepřipalují a zda jsou již pěkně zlatavé.

Během pečení si nastrouhejte sýr na jemném struhadle. Po upečení špízů je vyjměte z trouby a rozstřihněte sáček na pečení. Nechte krátce vychladnout, abyste se neopařili a poté servírujte. Špíz ještě bohatě posypte sýrem a máte hotovo.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů