Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Brokolicová polévka

3,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Brokolicová polévka - postup přípravy

Ne každý miluje brokolici. Komu však její chuť ani barva nevadí, ten má několik možností, jak si ji dát. A jednou z nich je i brokolicová polévka, na kterou vám přinášíme recept. Výsledný pokrm zachutná, zahřeje, ale také skvěle zasytí. Krémové zeleninové polévky jsou zkrátka nej.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Připravte zeleninový základ

Brokolicová polévka vás zaujme svou jednoduchostí. Začíná se tím, že vezmete máslo, rozpustíte ho v hrnci a k němu přidáte brokolici rozebranou na menší růžičky. Stáhnete teplotu na minimum, hrnec přiklopíte poklicí a za občasného promíchávání necháte brokolici s máslem lehce blanžírovat. Díky tomu se zlepší celkový chuť polévky. Jelikož zelenina pustí šťávu, není třeba se bát ani možného připalování.




Zalijte vývarem

Po několika minutách můžete vše v hrnci zalít vývarem. Zvyšte teplotu na sporáku a přiveďte k varu. Když se brokolicová polévka začíná vařit, opět přiklopte pokličkou, snižte teplotu a pomalu vařte po dobu asi 15 minut, dokud nebude brokolice dokonale měkká. Klidně se může i rozpadat. Není to na škodu.

Polévku rozmixujte

Nyní použijte tyčový mixér, vložte ho do hrnce s polévkou a začněte jo mixovat. A to velmi důkladně. Mixér dokáže polévku nejenom zjemnit a rozsekaná brokolice ji dokonale zahustí. Nyní také přichází fáze, kdy ji začnete dochucovat solí, pepřem a trochou muškátového oříšku. Na závěr ji nechte ještě minutu až dvě provařit a potom můžete servírovat.

Lze to i se smetanou

Pokud chcete, aby vaše brokolicová polévka byla ještě o trochu jemnějším, tak do ní před podáváním nalijte trochu smetany ke šlehání, krátce ještě jednou promixujte a potom už nalévejte do hlubokého talíře. Jíst se dá samotná, stejně jako s krutony z bílého pečiva. Díky své hustotě budete mít jistotu, že vás i dokonale zasytí.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů