Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Chutný mramorový koláč

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Chutný mramorový koláč - postup přípravy

I ten nejzodpovědnější hostitel se někdy dostane do časového presu, a tak je nasnadě naučit se velmi rychlý a chutný moučník, který návštěvu potěší v jakékoliv situaci. Upečte si mramorový koláč, který se hodí jak ke kávě, tak k čaji.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si v míse vyšleháte do nadýchané pěny vejce s krupicovým cukrem. Poté přilijte mléko, slunečnicový olej a opět promixujte. Nakonec vsypte vanilkový cukr, prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a vypracujte polotekuté těsto bez hrudek.




To rozdělte na polovinu a do jedné z části nasypte kakaový prášek.

Vrstvení těsta do koláčové formy a jeho pečení

Nyní si k ruce vezměte kulatou formu na koláč, vymažte ji máslem, vysypte moukou a začněte s vrstvením těst. Pomoci si můžete i odříznutým dnem z PET lahve (vytvoříte díky němu pěkné mramorování), které položíte doprostřed nádoby a přes něj nalijete kakaové i vanilkové těsto na střídačku.

Plast nakonec vyjměte, zakápněte doprostřed zbylým těstem a dejte péct do trouby na 25 až 30 minut při teplotě cca 170 až 180 °C.

Servírování mramorového koláče

Upečený mramorový koláč vyjměte z trouby, vyklopte z formy a nechte zcela zchladnout. Posypat můžete moučník i práškovým cukrem. Podávejte pokrájené na menší kusy třeba s kopečkem šlehačky. Přejeme dobrou chuť.

Tipy na vylepšení mramorového koláče

Přijde vám výše uvedený moučník příliš fádní? Pak si jej vylepšete dle libosti. Hodit se bude například do těsta čerstvé a pokrájené ovoce, sladký tvaroh, rozinky, nebo sušené ovoce. Možné je také koláč na povrchu přelít čokoládovou polevou.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů