Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketová hnízda se zelím a masem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Cuketová hnízda se zelím a masem - postup přípravy

Připadá vám cuketa jako neužitečná a nudná zelenina? Tento recept vás přesvědčí, že tomu tak vůbec není a že i z cukety se dá připravit velmi originální a chutné jídlo. Hnízda z cuket jsou ideální volbou pro ty, kteří milují zelí, ale nechce se jim ho náročně připravovat. Toto jednoduché a lehké jídlo vám zabere jen velmi málo času. Může být podávané teplé i studené.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Cibuli nakrájejte na velké kroužky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je, potřete lehce hořčicí a dochuťte tymiánem nebo jinými bylinkami dle vaší fantazie.




Mleté maso lehce dochuťte solí a pepřem a naneste jej jako další vrstvu na kolečka cibule.

Jako další vrstva přijde najemno nasekané bílé zelí. Je nejlepší nasekat jej v robotovi, podaří se vám dosáhnout větší jemnosti a se zelím se bude snadněji pracovat. Cuketu nakrájejte na tenké plátky a položte je na zelí.

Nakonec nastrouhejte na hrubém struhadle tvrdý sýr a rozprostřete jej v silné vrstvě na každé hnízdo. Na závěr jej lehce pokapejte zakysanou smetanou. Předehřejte si troubu na 180 ° C a plech s hnízdy v něm pečte po dobu asi 25 minut.

Po upečení nechte hnízda vždy mírně vychladnout, aby se nerozsypávala. Je možné servírovat je s brambory nebo bramborovou kaší, ale také s lehkým salátem z čerstvé zeleniny. Chutnají výborně jako hlavní jídlo, ale hodí se také jako drobné občerstvení na party nebo grilovačku. Recept lze libovolně obměňovat dle vaší fantazie a chutí. Můžete například zvolit jiné bylinky, než jsou uvedeny v originální receptuře, nebo můžete změnit typ sýra, to udělá opravdu hodně. Pokud například namísto obyčejného eidamu použijete čedar nebo nivu, bude chuť daleko výraznější a plnější.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů