Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketové placky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Cuketové placky - postup přípravy

Už nevíte, jakou večeři rodině nachystat? Vyzkoušejte cuketové placky, které jsou zdravější variantou nebo výbornou alternativou ke klasickým bramborákům. Navíc cukety jsou dostupné již celoročně, je možné je upéct kdykoli. Snadná večeře se nadto výborně doplňuje s různými druhy pečených nebo mletých mas, placky lze tak použít samotně i jako přílohu. Hravě je zvládne začátečník a jsou hned hotové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Připravte si omytou cuketu a nastrouhejte jí najemno do misky, poté vytlačte rukama a vylejte veškerou přebytečnou vodu, můžete si pomoci také vymačkáním skrze látku, vraťte nastrouhanou cuketu do misky.




Rozklepněte do misky vejce, osolte a přilijte kefír, přidejte jemně nasekanou petrželku a dobře promíchejte.

Přidávejte postupně prosátou mouku a vypracujte hladké, spíše tekuté těsto. Přilijte slunečnicový olej, nasypte jedlou sodu a dobře promíchejte celou směs. V misce nechte asi 20 minut odležet.

Připravte si pánev, kterou vymažte máslem nebo olejem a dejte na střední plamen. Naběračkou nalijte těsto a rovnoměrně rozetřete po povrchu dna, smažte opatrně dozlatova z obou stran.

Po osmažení můžete placky ještě potřít máslem, aby neokoraly.

Kromě cuketových placek si můžete obdobným způsobem připravit také placky květákové nebo brokolicové. Postup zůstává stejný, ale je vhodné přidat několik stroužků prolisovaného česneku. Velmi vhodné je také použití patizonů, kde zvýrazní chuť nejen česnek, ale také špetka mletého muškátového oříšku a pár kapek citronu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů