Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí borůvkovo-jalovcové víno

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Domácí borůvkovo-jalovcové víno - postup přípravy

Fialové bobule obsahují zdaleka nejvyšší množství antioxidantů ze všech známých druhů ovoce a zeleniny. Kromě toho, že jsou tyto bobule velmi lahodné, dokážou pomoci také třeba od bolestí hlavy a závratí, špatnou pamětí či třeba se srdečními problémy. My vám dnes přinášíme recept na víno z borůvek a jalovcových bobulí, o kterém se zmiňují záznamy ze 17. století nalezené v Londýně. Borůvkovo-jalovcové víno se doporučuje pít při veškerých akutních i chronických onemocněních trávicí soustavy, zejména pak žaludku a střev. Má totiž schopnost regulovat střevní mikroflóru. Přátelské bakterie vyživuje a ty nepřátelské ničí. Díky tomu pomáhá udržovat v kondici imunitu, podporuje chuť k jídlu i zdravý krevní oběh. A kromě toho je neobyčejně lahodné. Zkuste si ho doma také vyrobit.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Borůvky a jalovčinky umyjte pod tekoucí vodou, trochu osušte a nasypejte je do velké sklenice. Přilijte k nim víno tak, aby byly všechny bobule úplně ponořené. Sklenici zavíčkujte a postavte na temné místo, kde nechte bobule ve víně louhovat 48 hodin.




Po dvou dnech sklenici znovu otevřete a přilijte k nim půl litru pálenky, doslaďte cukrem a medem a důkladně promíchejte, aby se med a cukr rozpustily. Znovu zavíčkujte a nechte stát na tmavém místě dalších 7 dní. Poté je víno připraveno k použití. Pokud chcete vylouhovat z bobulí co nejvíce, nechte stát směs alespoň 14 dní, ale třeba i měsíc. Po dozrání směs nefiltrujte, konzumujte jej spolu s borůvkami a jalovčinkami.

Jak se bobulové víno užívá?

Ráno a večer užijte 4 polévkové lžíce a v každé dávce mějte několik bobulí, které před spolknutím dobře rozžvýkejte. Takto užívejte 3 dny po sobě, pak 2 dny vynechejte a pokračujte další 3 dny a v této sekvenci pokračujte, dokud nevyužíváte celou připravenou dávku.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů