Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí chléb s klobásou, mozzarellou a čerstvou bazalkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 110 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Domácí chléb s klobásou, mozzarellou a čerstvou bazalkou - postup přípravy

Chléb nemusí být jenom ten klasický suchý z mouky a droždí. I když i v našem případě jsou tyto dvě suroviny základem, pečivo je zde plněné chutnými surovinami, které ho rázem promění v samostatnou plnohodnotnou svačinu.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Uzenou klobásu nakrájejte na kolečka. Na kamnech rozpalte pánev a klobásu nasucho nebo s malou kapkou oleje orestujte dozlatova. Pak odstavte z kamen a na chvíli odložte stranou.




Do hluboké mísy nasypejte sušené droždí, přidejte lžíci cukru a dvě deci teplého mléka. Dobře rozmíchejte a nechte 10 nebo 15 minut odstát.

Když se na povrchu začnou tvořit bublinky, vyklepněte do směsi také jedno vajíčko a přilijte rostlinný olej a velmi dobře promíchejte. Směs osolte (maximálně 1 čajová lžička soli by měla stačit) a postupně za stálého míchání přisypávejte také hladkou mouku a zadělejte hutné těsto.

Těsto vyklopte z mísy a ručně ho zpracovávejte tak dlouho, dokud nedocílíte hladké a nelepivé konzistence.

Pak těsto rozválejte na tenkou obdélníkovou placku.

Plát těsta rovnoměrně zasypejte osmaženými kolečky klobásy, zasypejte strouhaným sýrem mozzarella a na závěr posypte čerstvými lístky bazalky pokrájenými či natrhanými na menší kousky.

Těsto stočte do pevné rolády.

Upevněte spoj.

A spojem dolů ho položte na plech vyložený pečicím papírem.

Zakryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte asi jednu hodinu odpočívat a kynout.

Když závin zdvojnásobí svůj objem, pomažte jeho povrch rozšlehaným žloutkem, zasypejte trochou strouhaného sýra a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C péct asi 30 minut, dokud povrch chlebíku nezezlátne.

Po dopečení chléb vyjměte z trouby, nechte vychladnout a nejlépe ještě čerstvý podávejte.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů