Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí sýr Philadelphia

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Domácí sýr Philadelphia - postup přípravy

Philadelphia je vedle mascarpone druhým nejoblíbenějším druhem smetanového sýra, který obvykle využíváme na tvorbu pomazánek i smetanových dortů a dezertů. Jeho cena je však neustále extrémně vysoká, snad právě proto, že se jedná o tak kultovní záležitost. Ve skutečnosti totiž jeho výroba není ani náročná, ani drahá a velmi snadno si ho s dodržením pár snadných pravidel připravíte doma. Za zlomkovou cenu. S mnohem lepší chutí. No vážně. A to už stojí za pokus, ne?

Ingredience pro:
4 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

1. Vytvořte směs

Připravte si hlubší misku a smíchejte v ní tučnou zakysanou smetanu s jogurtem. Dochuťte solí a přidejte citrónovou šťávu.




2. Připravte na sýření

Velký cedník si vyložte gázou poskládanou asi do pěti vrstev a naplňte ji připravenou smetanovou směsí. Gázu navrchu přeložte, abyste směs zakryli. Cedník s gázovým balíčkem vložte do nějaké příhodně velké misky nebo do hlubokého talíře, aby ze směsi mohla odkapávat tekutina, svrchu balíčku položte talíř, který zatěžkejte nějakým závažím, například litrovou sklenicí naplněnou vodou.

Takto připravenou hmotu vložte do lednice a nechte zde stát alespoň 12 hodin, lépe však celý den či dva.

3. Rozbalte a vychutnejte

Po uplynutí doby zrání vyjměte balíček se sýrem z cedníku, balíček rozbalte a uvidíte, že se mléčná směs proměnila v tuhou a pukající hmotu. Čím déle jste sýr nechali zrát, tím hustší a pevnější bude.

Hotový sýr buďto rovnou můžete zpracovat na chesecake, mascarpone nebo jiný druh lahodného dezertu, anebo ho uložte do uzavíratelné nádoby, kde bude připravený k použití.

A co se syrovátkou?

Syrovátku, která se oddělila při procesu zrání sýra, nevyhazujte! Je velmi zdravá. Buďto ji můžete vypít jako samostatný nápoj (Actimel není nic jiného), anebo ji zahřejte na 85 °C, přidejte srážedlo a vytvořte si domácí sýr ricotta.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů