Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí toustový chléb

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 80 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Domácí toustový chléb - postup přípravy

Máte rádi sendviče všeho druhu? Potom se neobejdete bez poctivého toustového chleba. Právě ten si však můžete upéct sami. Domácí pečivo se tomu kupovanému nemůže rovnat. Ocení jej i celá vaše rodina.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si připravte kvásek. Do mísy vlijte mírně zahřáté mléko, rozpusťte v něm sušené droždí, vsypte trochu cukru a asi 100 gramů mouky. Vše promíchejte a nechte stát na teplém místě asi dvacet minut.




Poté přisypte zbytek prosáté hladké mouky, vlijte slunečnicový olej, vsypte sůl a vypracujte homogenní hladké těsto. To přikryjte utěrkou a ponechejte kynout půl hodiny.

Až těsto vykyne, ještě ho rukama prohněťte a posléze jej vložte do nádoby na srnčí hřbet, kterou jste předtím důkladně vymazali slunečnicovým olejem.

Ještě nechte stát asi dvacet minut a pak dejte do předehřáté trouby péct na cca 35 až 40 minut při teplotě 180 °C.

Upečený toustový chléb vyjměte z trouby, nechte vychladnout a poté podávejte s oblíbenými pomazánkami. Skvělý bude i do již zmíněných sendvičů všeho druhu. Pečivo uchovávejte v chlebníku nebo plátěném sáčku. Přejeme vám dobrou chuť.

Pokud budete chtít upéct zdravější variantu chleba, lze bílou hladkou mouku naradit tou celozrnnou. Do těsta je možné rovněž zakomponovat semínka dle obliby. Chutná budou například ta slunečnicová nebo sezamová. Výborný toustový chléb připravíte i s nadrcenými vlašskými ořechy. Sladkou variantu pak snadno vyrobíte přidáním většího množství cukru do těsta. Vsypat můžete i rozinky nebo kandované ovoce.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů