Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dušené kuřecí maso pro dlouhodobé uskladnění

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 360 minut

Dušené kuřecí maso pro dlouhodobé uskladnění - postup přípravy

Kuřecí maso je v dnešní době nejspíše nejčastěji využívaným druhem masa s širokou variabilitou možností přípravy. Jeho obliba spočívá především v nízké tučnosti, a také velmi šťavnaté chuti, kterou je možné si na rozdíl od červeného masa i v průběhu diety. Kuře je možné připravit na veliké spektrum způsobů, pomocí tohoto receptu si můžete připravit kuře dušené, které je možné zavařit a mít vždy po ruce v případě, že potřebujete rychle nachystat oběd či večeři bez větší námahy nebo časové náročnosti.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Recept je připraven prostřednictvím následujícího postupu:




  1. Kuře důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a rozdělte na menší kusy, které je potřeba dále rozkrájet tak, aby se vešli do zavařovací sklenice.
  2. Takto připravené naporcované kuře dejte do misky, osolte a opepřete a důkladně promněte, aby se chutě dostali k masu.
  3. Připravte si klasické zavařovací sklenice (0,7 l) – omyjte je a ideálně sterilizujte. Poté je otřete do sucha.
  4. Očistěte mrkev a cibuli a nakrájejte je na kroužky.
  5. Do každé sklenice přidejte 1 a půl až 2 bobkové listy a nové koření.
  6. Poté přidejte cibuli a mrkev tak, aby bylo dno částečně pokryté.
  7. Následně sklenice napěchujte masem ve vrstvách společně s další cibulí a mrkví, od horního okraje nechte 2-3 cm prostoru (sem se během zavařování vysráží tuk z kuřete).
  8. Sklenice uzavřete víčky.
  9. Do širokého hrnce vložte na dno ručník a vyrovnejte na něj sklenice s kuřetem.
  10. Následně do něj nalejte vodu až po vrch.
  11. Začněte ohřívat, dokud se voda nevaří.
  12. Jakmile dosáhnete varu, vařte přibližně 6 hodin.
  13. Poté hrnec sejměte ze sporáku a nechte sklenice ochladit ve vodě.

Takto připravené maso je nachystáno po otevření k okamžité konzumaci. Sklenice je potřeba skladovat na chladném místě s nízkým přístupem slunečního záření. Maso je možné podávat teplé i studené, s pečivem, čerstvou či dušenou zeleninou, ale i s bramborami.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů