Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jahodový džem pětkrát jinak

Jahodový džem pětkrát jinak - postup přípravy

Jahodová sezóna je v plném proudu! A co s velkým množstvím jahod? No přeci starou známou klasickou marmeládu, která se hodí do snad všech sladkých jídel. Namazat si ji můžete na palačinky, na vánočku, ale také jako kombinaci s arašídovým máslem na toasty. Skvělá pochoutka na namazání má celou řadu způsobů, jak si ji udělat.

Ingredience pro:
1 porce

Jahodovo-mátový džem:

Jahodový džem

Jahodový džem s kořením:

Jahodový džem s rebarborou a zázvorem:

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Jahodovo-mátový džem

Očistěte a odstopkujte si jahody, ty pak vložte do mísy spolu s cukrem a trochou vody. Nechte 2 hodiny odpočívat. 




Jahodovu směs nalijte do hrnce a přiveďte k varu, vařte 5 minut a poté přidejte umyté lístky máty a bazalky, vařte dalších 5 minut. 

Vymačkejte si šťávu z citronu a nastrouhejte citronovou kůru. Vše přidejte do probublávající směsi a pokračujte ve vaření asi 15 minut. Po vaření nechte směs odstát 10 hodin. Hotový jahodový džem nalijte do připravených sklenic. 

Tento jahodový džem s mátou a bazalkou je osvěžující mazání na jakékoliv sladké pečivo. Skvěle se hodí jako ochucovadlo do bílého jogurtu. 

Jahodový džem „Ruby“

Očištěné jahody s polovinou cukru a vodou nechte namočené přes noc. Ze zbývajícího cukru, trochou vody a okvětních lístků růže udělejte sirup. Všechny tyto ingredience vložte do hrnce a přiveďte k varu. Do sirupu přidejte také citronovou šťávu.

Nalijte jahodovou směs do vařeného sirupu a nechte probublávat 5 minut. Hotový džem nechte vychladnout a poté nalijte do sklenic. 

Originální chuť růží vám přinese tento jahodový džem Ruby. Ohromíte tím nejen svojí rodinu, ale také návštěvu, které můžete džem servírovat namazaný třeba na domácí vánočce. 

Jahodový džem s kořením

Do misky si připravte očištěné jahody, ty zasypte cukrem a nechte odpočívat 3 hodiny. Po uplynulé době dejte jahody vařit na 20 minut. Zhruba po 10 minutách vaření přidejte koření. Džem nechte vychladnout a nalijte do příslušných sklenic. 

Kořeněný džem skvěle ladí s originálními recepty, zkuste třeba změnit recepturu klasického skořicového šneka a místo skořicové náplně přidejte kořeněný džem. 

Jahodový džem s rebarborou a zázvorem

Oloupané stonky rebarbory ​​oloupejte a nakrájejte nadrobno, očistěte si jahody a vše dejte do hrnce, tam nalijte vodu a přiveďte k varu. 

Přidejte oloupaný celý kořen zázvoru, jednu třetinu cukru a za stálého míchání vařte dalších 5 minut. Přisypte zbývající cukr v malých dávkách a vařte 5-7 minut.

Hotovou směs nechte 8 hodin nechat stát. Z vychladlého džemu odstraňte kořen zázvoru a nalijte do sklenic. 

Džem s neobvyklou chutí je to správné mazání pro vaše sladké snídaně. Namažte si mazanec tímto džemem a nebudete už chtít nic jiného.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů