Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemné a nadýchané palačinky

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Jemné a nadýchané palačinky - postup přípravy

Dnes se podíváme na klasický recept, který ovšem ne každá kuchařka neumí. Podívejte se na způsob, jak připravit mléčné palačinky bez droždí, které jsou na dotek měkké, nadýchané a jemné jako samet. Pro děti budou naprosto dokonalým překvapením k snídani, ale stejně dobré budou také jako netradiční sladká večeře.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Postup je velmi jednoduchý a celá příprava neuvěřitelně rychlá, takže je snadno můžete připravit jako milé překvapení pro rodinu. Oddělte bílky od žloutků. Do misky se žloutky přidejte sůl, cukr a metličkou vše dobře promíchejte.




Nalijte 300 ml mléka, opět promíchejte, přidejte mouku a znovu míchejte metličkou, dokud zcela nezmizí hrudky.

Postupně nalijte zbývající mléko a dobře promíchejte do hladka, poté přidejte olej a znovu důkladně promíchejte. Těsto nechte chvíli stát. Mezitím se můžete pustit do bílků. Mixérem je vyšlehejte, dokud nezískáte nadýchanou a pevnou pěnu. S pomocí mixéru to zabere jen pár minut.

Vmíchejte bílky do těsta v několika dávkách a promíchejte do hladka. Těsto bude homogenní, načechrané a jemné.

Těsto by nemělo být husté, protože kvůli pěně z vaječného bílku bude obtížné ho rozložit na povrch pánve. Konzistence těsta by měla připomínat rozpuštěnou zmrzlinu. Pokud máte pocit, že je příliš husté, přidejte dalších 50 ml mléka a promíchejte. Až budete mít připravené dokonalé těsto, můžete zahřát pánev, umístit do ní tuk (olej nebo máslo), vylít těsto, rovnoměrně ho rozložit a péct palačinky, dokud z obou stran nebudou pěkně zlaté.

Podle tohoto receptu se nebude jednat o tenké palačinky, konzistencí budou spíše připomínat jako palačinky z kynutého těsta, přestože neobsahují droždí, jedlou sodu ani prášek do pečiva.

Nadýchané jsou díky vyšlehaným vaječným bílkům, proto byste si na nich měli dát záležet!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů