Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kakaový piškot s karamelovým krémem

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Kakaový piškot s karamelovým krémem - postup přípravy

Ať už chystáte narozeninovou oslavu, společenské posezení, nebo jen siestu po obědě, vždy přijde vhod lahodný zákusek v podobě kakaového piškotu s karamelovým krémem. Přípravu zvládne podle receptu levou zadní i úplný začátečník.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte přípravou kakaového těsta na korpusy. U vajec si rozdělte žloutky od bílků a z těch pak vyšlehejte spolu s cukrem tuhý sníh. Dále si promíchejte vaječné žloutky spolu s olejem, špetkou soli, kakaovým práškem, kypřícím práškem, polohrubou moukou a nakonec propojte s bílkovým sněhem.




Hotové těsto navrstvěte do plechu s pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 až 25 minut při teplotě 150 °C.

Karamelový krém pak snadno připravíte tak, že si vyšleháte v míse změklé máslo spolu se sýrem mascarpone, karamelizovaným kondenzovaným mlékem a špetkou soli.

Polevu zhotovíte tím způsobem, že si bílou čokoládu rozpustíte spolu s máslem a dvěma lžícemi vody ve vodní lázni. Obdobně postupujte i co se týká směsi z mléčné čokolády.

Nyní začněte svůj piškotový zákusek sestavovat. Kakaový korpus rozřízněte ostrým a širokým nožem na tři stejně silné pláty a každý promažte dostatečnou vrstvou karamelového krému. Jednotlivé pláty posléze poskládejte na sebe a povrch přelijte nejprve polevou z bílé čokolády a nakonec dozdobte i polevou z mléčné čokolády. Použít k tomu můžete klidně párátko. Uděláte tak zajímavé abstraktní vzory.

Až budete mít kakaový piškot s karamelovým krémem zkompletovaný, dejte ho alespoň na hodinu do lednice, aby se řádně uležel. Ideální doba je však přes noc. Poté jej vyjměte, pokrájejte na menší kostky a podávejte třeba s kopečkem šlehačky. Hodit se však bude i čerstvé ovoce na ozdobu, jako jsou borůvky, maliny, jahody. Dokonale doplníte porci zákusku, pokud si k němu uvaříte lahodný šálek kávy i čaj. Přejeme vám dobré chutnání.

Pokud zrovna neholdujete kakaové příchuti, můžete piškotové těsto připravit i klasicky bez kakaového prášku. Ovonět lze světlé těsto buď vanilkovou esencí anebo vanilkovým extraktem. I krém lze připravit odlišný. Výtečný bude i s neochuceným kondenzovaným mlékem. A v případě, že budete chystat narozeninovou party, zcela jistě potěšíte oslavence dortem, který bude obdobně připraven. Postačí vyměnit klasický plech za kulatou koláčovou formu a postupovat podle výše uvedeného.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů