Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křupavé bramborové hranolky

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Křupavé bramborové hranolky - postup přípravy

Bramborové hranolky jsou velmi oblíbenou přílohou mezi lidmi. Hodí se zejména k masovým steakům. Samozřejmě si můžete pořídit ty ze supermarketu, ovšem domácí jsou daleko zdravější a chutnější. Připravte si hranolky extra křupavé díky jednoduchému receptu.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si oloupejte brambory, omyjte je a nakrájejte ostrým nožem do tvaru hranolek. Poté je vložte do mísy se studenou vodou a bílým octem. Několikrát promněte a pak hranolky vyjměte na bavlněnou utěrku.




Odsajte nakonec tekutinu z povrchu i pomocí papírových kuchyňských utěrek a brambory vložte do suché středně velké mísy. Zde je zasypte bramborovým škrobem, rukama promíchejte a ihned smažte v rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova ze všech stran.

Servírování křupavých hranolek

Usmažené bramborové hranolky vyjměte z oleje, nechte okapat přebytečný tuk na papírových utěrkách a podávejte osolené třeba s domácí tatarskou omáčkou, s kečupem nebo s majonézou. Přejeme vám dobré chutnání.

Jak si připravit domácí tatarskou omáčku?

Ke křupavým hranolkům se dozajista hodí i domácí tatarka. Tu si připravíte z těchto surovin:

  • kyselá okurka: 1 ks
  • lihový ocet: 1 malá lžička
  • sůl: 1 malá lžička
  • mletý černý pepř: 1 malá lžička
  • slunečnicový olej: 200 ml
  • vajíčko: 1 ks
  • plnotučná hořčice: 1 velká lžíce
  • šalotka: 1 malý ks

Začněte tím, že si oloupete šalotku a nakrájíte ji najemno. Posléze si vezměte k ruce kyselou okurku a nastrouhejte ji do misky také najemno. Obě suroviny promíchejte, přidejte k nim vejce, sůl, pepř, plnotučnou hořčici, olej, ocet a mixérem propojte do hladké bělavé hmoty. A vaše tatarská omáčka je hotová.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů