Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křupavé domácí bagety

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Křupavé domácí bagety - postup přípravy

Domácí pečivo nemá konkurenci, o tom žádná. Zkuste si jej tedy podle tohoto jednoduchého receptu připravit také. Jedná se o křupavé bagetky, které upotřebíte například na svačinu do práce. Budete se jen oblizovat.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si do hlubší mísy prosejte hladkou mouku přes jemné sítko. Poté do ní vsypte sušené droždí, sůl, vlijte teplé mléko a vložte i změklé máslo. Ideálně rukama vypracujte homogenní těsto, které se nebude lepit a bude vláčné. Následně mísu přikryjte potravinovou fólií a nechte těsto kynout na teplém místě alespoň jednu hodinu.




Tvoření domácích baget a jejich spaření ve vodě

Až těsto vykyne, vyjměte jej z mísy na pomoučený vál a ještě propracujte. V další fázi ho rozdělte pomocí nože na asi pět stejně velkých částí, z kterých vytvarujte bochánky. Ty přikryjte igelitovým sáčkem a nechte dokynout asi dvacet minut. Nyní začněte tvořit samotné bagety.

Každý bochánek rozválejte na jakýsi ovál a srolujte jako závin, jen s tím rozdílem, že těsto neplníte. Jen zahnete okraje. Délku bagety pak přizpůsobte velikosti hrnce, který máte doma (použijte ten největší). Do něj nalijte asi do ¾ vodu a přiveďte k varu.

V tomto momentu do tekutiny vyskládejte polotovary baget a spařte je. Průběžně pečivo přelévejte vodou pomocí lžíce (proces bude trvat krátkou dobu, cca do dvou minut).

Pečení baget a jejich servírování

Vodou spařené bagety vyjměte z hrnce na plech s pečícím papírem a nožíkem na povrchu udělejte několik zářezů. Nakonec dejte péct do trouby na cca 30 minut při 200 °C. Pečivo po upečení vyjměte, nechte zchladnout a podávejte s oblíbenými pomazánkami, uzeninami či sýry. Přejeme dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů