Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křupavé okurky nakládané v láku s česnekem, cukrem, vodkou a solí

Křupavé okurky nakládané v láku s česnekem, cukrem, vodkou a solí - postup přípravy

Už jste někdy připravovali nakládané opilé okurky? Tento zajímavý recept s vodkou si zamilujete. Výsledný produkt je značně křupavý a hodí se k jakémukoliv pokrmu. A zásoby vám ve spíži či sklepě vydrží po dlouhé měsíce.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si řádně vymyjte a sterilizujte zavařovací sklenice. To můžete provést buď v troubě na pečení nebo třeba v myčce na nádobí. Poté do každé z nich (pokud máte menší rozměry), nebo jedné větší sklenice vložte křenové listry, čerstvý kopr, několik oloupaných česnekových stroužků a následně i omyté polní okurky. Předtím se doporučuje okurky namočit na pár hodin do studené vody, aby se, jak se říká „hydratovaly“. Nyní si převařte litr a půl vody ve větším hrnci a poté přisypte do tekutiny krupicový cukr a sůl. Dobře promíchejte a vlijte ještě vodku. Připravený nálev je potřeba přelít do sklenice se zeleninou a nádobu překrýt gázou nebo jiným materiálem. Průběžně odebírejte z povrchu pěnu.




Po zhruba třech dnech fermentování okurek ve sklenici (při pokojové teplotě) vylijte lák do hrnce, opět převařte a vraťte zpět do nádoby. Nakonec zavřete kompatibilním víčkem a uložte na chladné místo. Ideálně tedy do sklepa nebo spíže.

Hotové nakládané okurky se budou skvěle hodit jak do zeleninových pokrmů, tak i do těch masitých. Pochutnat si ovšem na této dobrotě můžete i jen tak. Obzvlášť po prohýřené noci přijdou křupavé okurčičky vhod. Přejeme dobré chutnání.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů