Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křupavý domácí chléb

3,9
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Křupavý domácí chléb - postup přípravy

Kupované a balené pečivo může obsahovat nechtěné konzervanty, proto je vhodné připravit si vlastní domácí. S tím z obchodu se nedá vůbec srovnat. Je lahodnější, křupavější a také déle vydrží čerstvé. Přesvědčte se sami a inspirujte se tímto tipem na chléb vláčný, který si zamiluje celá vaše rodina.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Všechny ingredience vložte do kuchyňského robotu a vypracujte hladké homogenní těsto, které se nebude lepit. Pak ho ještě propracujte rukama. Pokud spotřebič na hnětení nemáte, je potřeba vše udělat ručně. Do mísy rozdrobte nejprve droždí, pak přelijte horkou vodou a rozmíchejte vařečkou. Následně přisypte sůl a hladkou mouku. Vzniknout by vám mělo též měkké nelepivé těsto. To uložte v míse na teplé místo, přikryjte utěrkou a nechte kynout hodinu a půl.




Až těsto vykyne, ještě jej propracujte rukama a pak ve tvaru bochníku položte do hrnce vystlaného pečícím papírem. Nádobu přiklopte kompatibilním víkem a dejte péct do předehřáté trouba na 240 °C po dobu 40 minut. Upečený chléb vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Podávejte ho pokrájený na tenčí plátky s oblíbenými uzeninami, sýry nebo pomazánkami. Přejeme dobrou chuť.

Tip na závěr

Pokud máte děti, jistě je potěšíte i sladkým chlebem. Ten jednoduše vytvoříte tak, že do těsta přidáte trochu cukru, vsypete oblíbené sušené ovoce, případně i nasekané oříšky a záhy získáte dokonalé sladké pečivo. Možné je však do původního receptu vsypat i zdravá semínka, jako jsou ta dýňová, slunečnicová, sezamová, nebo chia. Chléb tak bude o něco zdravější. Tento jednoduchý tip na domácí pečivo zvládne dotáhnout do úspěšného konce kdejaký začátečník.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů