Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté těsto

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 70 minut

Kynuté těsto - postup přípravy

Kynuté těsto je velmi univerzální hmota, kterou lze přeměnit na sladké i slané pečivo nejrůznějšího charakteru. Výhodou je, že si můžete předpřipravit těsto do lednice a až následně se rozhodnout, které pečivo z něj vytvoříte. Některé hospodyňky však mají z kynutého těsta strach. Bojí se, že je příliš složité a že je snadné ho pokazit. My vám přinášíme takový recept na kynuté těsto, které nejde zkazit a je naprosto dokonalé. To určitě musíte vyzkoušet.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si připravte kvásek. To uděláte tak, že ve vlažném mléce rozpustíte dvě lžíce cukru, rozdrobené droždí a lžičku mouky. Trochu zamíchejte a nechte na teplém místě zhruba 10 až 15 minut stát. Pokud se všechno děje tak, jak má, na povrchu směsi se začnou tvořit bublinky. To je známka toho, že kvasinky ožily a začínají se krmit cukrem a moukou.

Pokud chcete z těsta udělat sladké pečivo, přidejte do kvásku ještě více cukru. Pokud máte záměr udělat pečivo slané, nechte kvásek tak jak je.

Do kvásku přidejte hrnek mouky a půl lžičky soli. Znovu promíchejte, přikryjte fólií a nechte půl hodiny stát na teplém místě. Kvásek by během této doby měl zdvojnásobit svůj objem.

Po uplynutí doby přelijte kvásek do hluboké mísy. Přidejte olej a postupně prosejte do těsta zbytek mouku. Elektrickým robotem, hnětačem či ručně zpracujte na pevnější těsto.

Pak si pomoučněte pracovní plochu a těsto na ni vyklopte. Rukama dále zpracovávejte, dokud nezískáte hladké, pevné a nelepivé těsto. Mělo by to trvat zhruba deset minut. Pokud by se těsto stále příliš lepilo, přidejte trochu mouky.

Když je těsto dostatečně pevné, abyste z něj vytvarovali kulatý hladký bochánek, namažte jeho povrch olejem, vložte do misky, přikryjte čistou bavlněnou utěrkou a položte na teplé místo, kde jej nechte zvolna hodinu kynout.

Když je těsto vykynuté, znovu jej trochu prohněťte na pracovním válu a pak dále zpracujte na požadovanou formu pečiva. Po vytvarování housek či buchet je narovnejte na pečicí plech a nechte ještě další půlhodinu stát, aby znovu nabylo na objemu. Pak vložte do trouby a pečte dozlatova.




Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů