Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodná domácí majonéza

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut

Lahodná domácí majonéza - postup přípravy

Rádi si dopřáváte k pokrmům porci majonézy na dochucení? Potom vsaďte na tu domácí, která je mnohem lahodnější než ta kupovaná. Také je o poznání zdravější, protože neobsahuje konzervační látky. Inspirujte se snadným a rychlým receptem.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do vyšší nádoby či plastové odměrky vložte vaječné žloutky, citronovou šťávu, vodu, cukr, sůl, hořčici a suroviny promíchejte pomocí tyčového mixéru. Postupně do směsi přidávejte slunečnicový olej a pokračujte ve šlehání. Získat byste měli ve výsledku nadýchanou bílou hmotu hustější konzistence. Hotovou majonézu přeneste do uzavíratelné sklenice a uchovávejte na chladném místě, ideálně tedy v lednici.




Jak použít domácí majonézu + recept na chutné těsto

Domácí majonézu můžete konzumovat i odlišnými způsobu, nežli k masovým steakům či jiným pokrmům. Co ji třeba zakomponovat do kynutého těsta? Bude velmi vláčné a chutné. Zkuste třeba kynuté buchty díky tomuto jednoduchému receptu. Potřebovat budete následující suroviny:

  • domácí majonéza: 100 ml
  • vejce: 1 ks
  • hladká mouka: ½ kg
  • krupicový cukr: 80 g
  • čerstvé droždí: 1 balení
  • sůl: 1 špetka
  • teplé mléko: 250 ml
  • máslo: dle potřeby na potření těsta

Všechny ingredience kromě másla promíchejte a vytvořte vláčné a hladké těsto polotuhé konzistence. Pak jej nechte kynout na teplém místě asi dvě hodiny, a nakonec tvarujte buchty. Ty plňte dle libosti, čímkoliv jen chcete. Před pečením pomažte těsto rozpuštěným máslem. Doba v troubě: cca 30 min. při 170 °C. Hodí se například mák, švestková povidla, ovocný džem, tvaroh, ořechy apod. Takovou dobrotu si zamilujete!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů