Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodný a svěží ovocný koláč z kefírového těsta

Lahodný a svěží ovocný koláč z kefírového těsta - postup přípravy

Léto je už téměř za dveřmi, a to znamená jediné – čas čerstvého a svěžího ovoce se nezadržitelně blíží a s tím také otázka, co s ním. Kromě osvěžujícího smoothie nebo zmrzliny či džemů se totiž dá vymyslet téměř nečetné množství nápadů, jak toto ovoce zužitkovat. Jedním z nich je také tento jednoduchý ale chutný dort, na kterém si opravdu pochutnáte a čerstvé letní ovoce mu dodá ten správný šmrnc.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve ze všeho si do dvou středně velkých misek rozdělte vaječné bílky od žloutků. Bílky poté s é špetkou soli rozmixujte v tuhou bílou pěnu a žloutky smíchejte s cukrem tak, aby vám vznikla hustá tekutá směs. K té poté přidejte také olej, kefír, vanilkovou esenci a citronovou kůru. Pořádně promíchejte, aby se veškeré suroviny správně spojily a poté za stálého míchání přidejte také prosetou mouku s práškem do pečiva. Do vzniklé směsi nakonec vmíchejte bílkovou pěnu a vznikne vám husté nadýchané těsto.




V dalších kroku si připravíte ovoce. To především pečlivě umyjte a popřípadě zbavte lístků nebo pecek. Když máte hotovo, nachystejte si také středně velký plech, který vyložíte pečícím papírem. Na něj pak rovnoměrně nanesete hotové těsto, na které uložíte připravené ovoce. Celý plech poté pouze vložíte do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde podle potřeby pečete zhruba 40-45 minut, dokud celé těsto nezíská krásnou zlatavou až nahnědlou barvu.

Když máte koláč upečený, pouze jej necháte vychladnout, nakrájíte a podle potřeby posypete práškovým cukrem. Poté můžete podávat a užít si jeho lahodnou chuť.

Náš tip: Tento koláč se nejlepší připravit z čerstvých jahod, malin, borůvek nebo rybízu, který mu dodá mírně kyselou chuť a celý je tak dokonale osvěžujícím a lehkým.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů