Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Losos na vícero způsobů

Losos na vícero způsobů - postup přípravy

Losos je velmi zdravá a lahodná ryba, která by neměla rozhodně chybět v jídelníčku. Nechte se inspirovat jedním s níže uvedených receptů, díky němuž připravíte skvělý pokrm pro celou svou rodinu.

Ingredience pro:
1 porce

Zapečený losos se sýrem a smetanou

Losos zapečený s žampiony, bramborami a smetanou

Losos pečený s rajčaty a smetanou

Pečené lososové steaky s bramborami v alobalu

Pečený losos s bylinkami a česnekem

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Zapečený losos se sýrem a smetanou




Plát lososa okořeňte nejprve solí a mletý černým pepřem. Také pokapejte trochou citronové šťávy. Kůži lze u ryby ponechat. Maso dejte zatím stranou a pusťte se do přípravy zapékací omáčky. K ruce si vezměte misku a v ní promíchejte strouhanou kůru z citronu se zakysanou smetanou, lisovanými česnekovými stroužky, solí a pepřem dle chuti. Také přidejte případně nasekaný čerstvý kopr anebo petržel. Omáčku nakonec navrstvěte na plát lososa, který jste položili na alobal umístěný v pekáčku. Na směs pak ještě poklaďte na kolečka pokrájenou cibuli a posypte strouhaným sýrem. Pokrm dejte zapékat do trouby na cca 20 minut při 200 až 220 °C. Podávejte například s vařeným bramborem omaštěným máslem. Dobrou chuť.

Losos zapečený s žampiony, bramborami a smetanou

Lososa očistěte od kůže a vložte do zapékací misky. Pak jej z obou stran osolte a opepřete. Také maso pokapejte trochou citronové šťávy. Rybu nakonec umístěte na pár minut do lednice, aby se marinovala. Ideálně pak nechte působit koření přes noc. Následující den vyjměte lososa z chladničky a pokračujte v přípravě pokrmu. Brambory si operte ve vodě a vařte ve slupce do měkka. Posléze je sceďte, nechte vychladnout a pokrájejte na přiměřeně silná kolečka. Ta poklaďte na maso v zapékací misce a pokračujte zapékací omáčkou. Tu vytvoříte tak, že si nejprve orestujete na malém množství oleje očištěné a na kousky pokrájené žampiony a také cibuli. Vše nezapomeňte dochutit solí a pepřem. Do směsi nakonec vlijte zakysanou smetanu a již neprohřívejte, pouze promíchejte vařečkou. Omáčku s houbami navrstvěte na brambory, povrch překryjte plátky sýra a dejte zapékat do trouby na 20 minut při teplotě 180 až 200 °C.

Losos pečený s rajčaty a smetanou

Začněte tím, že si dle potřeby osolíte a okořeníte rybí plát. Posléze oloupejte cibule a pokrájejte je na kroužky, které restujte na troše slunečnicového oleje dozlatova. Také přidejte sůl a mletý pepř dle potřeby. Nakonec začněte pokrm kompletovat. Do zapékací misky vložte filet lososa, na něj poklaďte orestovanou cibuli, následně na to plátky omytých rajčat, pomažte dle libosti zakysanou smetanou nebo majonézou a zasypte strouhaným sýrem. Pokrm dejte zapékat do trouby na 30 až 40 minut při teplotě 180 °C. Podávejte například s pečenými bramborami. Dobrou chuť.

Pečené lososové steaky s bramborami v alobalu

Nejprve si osušte papírovými utěrkami rybí steaky a posléze je okořeňte dle libosti solí a rybím kořením. Rovněž je pokapejte z obou stran trochou citronové šťávy. Pak si oloupejte brambory a pokrájejte je na hranolky o průměru asi půl centimetru. Cibuli pak nakrájejte na tenké půlkroužky a smíchejte s bramborovými hranolky. Osolte dle potřeby, zakápněte olejem, promíchejte a směs navrstvěte do alobalu. K zelenině přidejte lososa a pokrm dejte zapékat do trouby nejprve na čtvrt hodiny při 220 °C. Poté vyjměte, posypte strouhaným sýrem a dopékejte dalších patnáct minut. Podávejte ihned po upečení teplé. Přejeme dobrou chuť.

Pečený losos s bylinkami a česnekem

Začněte tím, že si lososa naporcujete na menší filety a ochutíte citronovou šťávou, solí, koriandrem, oreganem, hořčicí, majoránkou, česnekem a pepřem dle chuti. Poté maso vyskládejte do olejem vymazaného pekáčku a navrstvěte na něj na olivovém oleji orestovanou cibulku a kostičky žampionů. Také přidejte kostičky rajčete, zakápněte majonézou, posypte sýrem a zapékejte v troubě asi 20 minut při teplotě 200 °C. Podávejte s bramborami vařenými nebo pečenými. Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů