Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Marinovaná rajčata s česnekem a medem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Marinovaná rajčata s česnekem a medem - postup přípravy

Je to více než rajčatový salát, i když je mu tento pokrm docela podobný. Liší se ale několika použitými přísadami a také tím, že se nechá uležet celé dva dni před podáváním. Nakládaná rajčata oceníte zejména během horkých letních dnů jako zdravou svačinku, předkrm nebo přílohu ke grilovanému masu či jiným masitým pokrmům. Zaručujeme vám velký úspěch u vašich strávníků a předem doporučujeme naložit rovnou dvojitou dávku.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Rajčata omyjte a nakrájejte je na plátky. Oloupejte cibuli a polovinu nakrájejte na půlkulaté plátky.




Připravte si také zálivku. Do mističky nasypejte sůl, pepř, chilli a sušenou bazalku. Přelijte je lžičkou medu a třemi lžícemi rostlinného oleje. Všechny přísady důkladně promíchejte metličkou.

Oloupejte česnek a prolisujte ho do dresingu. Nakonec přidejte citronovou šťávu a znovu metličkou důkladně promíchejte.

Vyberte si hlubší misku, do které vyskládejte vrstvu rajčat a na ni nasypejte několik plátků cibule. Na tuto vrstvu nalijte trochu připraveného dresingu.

Na dresing opět vyskládejte rajčata, pak cibuli a dresing, až vám dojdou suroviny. Poslední vrstvu by měla tvořit rajčata a dresing. Případný zbylý dresing vyškrábejte do misky s rajčaty.

Misku uzavřete víkem a dejte do lednice chladit. Nechte rajčata v nálevu zhruba dva dny. Když budou déle, jejich chuť se lépe rozleží.

Takto připravená rajčata po otevření servírujte v samostatné misce jako předkrm, případně jimi dozdobte pečené či grilované maso na talíři, které tak získá nový rozměr chutí.

Kořeněná, lehce pikantní rajčata nejlépe chutnají chlazená.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů