Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Marinovaný lilek s česnekem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Marinovaný lilek s česnekem - postup přípravy

Marinovaná zelenina je skvělá věc. Je to totiž způsob, jak zpřístupnit zdravé plody země i těm největším odmítačům zeleniny, protože je dochutíte takovým způsobem, že jim nelze odolat. Z této kategorie je také dnešní recept na marinovaný lilek, který obecně vzato nebývá příliš častou součástí našeho jídelníčku, což je velká škoda. Tento lilek je krájený na tenké plátky, které jsou restované na pánvi a následně marinované v pikantním koření. Získá tak neobvyklou a téměř masitou chuť, že tento recept budete často a rádi opakovat.

Ingredience pro:
12 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Ze všeho nejdříve si připravte marinádu. Do hrnce nalijte vodu s octem, přidejte med, rostlinný olej, sůl a cukr. Přisypejte kuličky nového koření a pepře, čtyři hřebíčky a pět bobkových listů. Hrnec s touto směsí postavte na kamna a přiveďte k varu. Když voda začne vřít, vypněte oheň.




Lilky dobře omyjte a nakrájejte je na plátky tlusté kolem jednoho centimetru. Každý plátek lilku z obou stran posypejte solí, vložte je do misky a nechte stát asi 20 minut. Mezitím lilky pustí šťávu, která má charakteristickou hořkou příchuť, která by nám zkazila chuťový zážitek z celého pokrmu.

Po uplynutí doby slijte tekutinu z misky a každý plátek lilku dobře omyjte pod tekoucí vodou a osušte je papírovou utěrkou.

Na kamnech si rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a všechny plátky lilku po obou stranách osmažte dozlatova a doměkka. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte je na tenké plátky. Vyberte si hlubokou mísu a vyskládejte do ní lilky tak, že na dno misky nalijete trochu marinády, vyskládáte jednu vrstvu lilkových plátků do misky, na ně naskládáte plátky česneku a zalijete marinádou tak, aby byly lilky s česnekem ponořené.

Pak vyskládejte další vrstvu lilku a česneku a tak dále, dokud nebude mísa plná. Zbytek marinády nalijte do mísy, zakryjte víkem nebo přilnavou fólií a dejte do lednice na 1 až 5 dní.

Chutný lilek bude hotový už druhý den, doporučujeme ale nechat marinovat nejméně 3 dny, protože se chuť marinády v lilku lépe rozleží.

Pokud toužíte po pikantnější chuti, můžete do směsi přidat také feferonky, případně další oblíbené koření.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů