Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Marinovaný zelný salát s mrkví

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut

Marinovaný zelný salát s mrkví - postup přípravy

Zelí a mrkev je nesmrtelná kombinace. Velmi často salát z těchto dvou surovin zdobí talíře v nejrůznějších restauracích a my jsme velmi dlouho hledali recept na tu jednoduchou a přitom tak lahodnou zelnou dobrotu. Po mnoha neúspěšných experimentech jsme konečně našli to, co jsme hledali. Kouzlo tkví totiž v marinádě!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Marináda

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Z hlávkového zelí oloupejte poškozené svrchní listy. Rozkrájejte hlávky na čtvrtiny a každou z nich pak nakrouhejte na co nejtenčí nudličky.




Očistěte mrkev, nastrouhejte ji na hrubém struhadle a vymačkejte z ní šťávu, kterou slijte a mrkev vhoďte do mísy spolu s pokrájeným hlávkovým zelím. Oloupejte stroužky česneku, nakrájejte je na tenké plátky a přidejte ho k zelenině v míse. Všechno pak důkladně promíchejte.

(Pokud chcete, můžete do zeleninové směsi přidat také nastrouhané jablko a řepu.)

Nyní přijde na řadu marináda. Do kastrůlku nalijte rostlinný olej, ocet a vodu. Přidejte dvě polévkové lžíce soli, šest kuliček černého pepře (případně použijte mletý pepř) a rozlámejte také tři větší bobkové listy. Postavte hrnec na kamna a přiveďte směs k varu. Nechte probublávat asi 5 minut a pak odstavte.

Připravte si zavařovací sklenice, které důkladně napěchujte připravenou zeleninovou směsí a tu zalijte ještě vroucí marinádou z hrnce. Dejte pozor, ať se neopaříte!

Sklenice zavíčkujte a nechte zvolna úplně vychladnout. Nakonec je vložte do lednice a nechte je přes noc chladit a marinovat. Již druhý den je zelný salát připraven k podávání, čím déle se však v chladu bude marinovat, tím lépe se jeho chuť rozleží a propojí.

Podávejte k pečenému, grilovanému či smaženému masu nebo rybám jako vynikající a zdravou přílohu.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů