Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Masové kuličky jinak

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Masové kuličky jinak - postup přípravy

Pečené masové kuličky patří k oblíbeným pokrmům v rodinách. Jsou šťavnaté, chutné a jejich příprava není nijak náročná. Většinou se připravují na oleji na pánvi, ale my vám dnes ukážeme zdravější a kaloricky méně náročný způsob. Můžete si je zkusit připravit v troubě. Je to stejně snadné, ale nemusíte použít ani zdaleka tolik tuku.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si do misky nachystejte bílý chléb a zalijte jej mlékem, aby se dobře nasákl.




Cibuli nakrájejte na kousky a dejte do jiné misky. Maso vložte do mísy a přidejte k němu cibuli, česnek a namočený chléb a rukama směs dobře propracujte. Je nejlepší míchat směs rukama, jelikož jen tak se vám podaří všechny ingredience dobře propojit. Podle chuti přidejte sůl a pepř a dobře opět promíchejte. Pokud máte rádi sójovou omáčku, je možné přidat ještě jednu lžíci tohoto dochucovadla. Pamatujte ale na to, že sójová omáčka je velmi slaná, a proto šetřete se solí.

Maso nechte krátce odpočinout a mezitím si připravte vhodný pekáč, který vymažete troškou oleje, aby se maso nepřipalovalo. Z masové směsi tvarujte pomocí rukou kuličky.

Velikost zvolte takovou, která vám vyhovuje, ale myslete na to, aby všechny kuličky byly přibližně stejně velké. Skládejte je vedle sebe do pekáčku, dokud nebude naplněný.

Z vrchu je možné masové kuličky potřít ještě zlehka olejem, ale záleží na vás – pokud máte tučnější maso, nebude to potřeba. Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 220 stupňů a pečte asi třicet minut.

Průběžně sledujte, zda se maso nepřipaluje, případně podlijte trochou vody. Servírujte s oblíbenou přílohou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů