Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Masový aspik

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Masový aspik - postup přípravy

Také rádi občas zabrousíte do sekce lahůdkářství a díváte se na ty nejrůznější masové výrobky a jen se vám sbíhají sliny? Dobře ale víte, že tyto produkty bývají většinou plné dochucovadel a konzervantů, které vašemu zdraví nijak neprospívají. Daleko lepší je si nějakou takovou pochutinu připravit doma, podle klasického receptu a z kvalitních surovin. Zabere to jen chvíli, ale výsledek opravdu stojí za to. Zkuste třeba tento domácí předkrm, který zachutná nejen vám, ale také jakékoliv návštěvě.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vepřové uši dobře umyjte, vložte je do tlakového hrnce, přidejte kuřecí stehna, sůl, bobkový list a černý pepř. Do hrnce nalijte také dostatek vody, aby bylo maso úplně ponořené a hrnec pevně uzavřete víkem.




Poté dejte na plotnu a na mírném plameni vařte asi 1 hodinu. Poté plotýnku vypněte a maso nechte v hrnci dojít, dokud zcela nevychladne.

Pokud nemáte tlakový hrnec, lze samozřejmě použít i ten obyčejný. Budete ale potřebovat o poznání více času – ideálně alespoň 3 hodiny. Maso poté vyjměte z hrnce a nalijte 2 naběračky silného vývaru do misky, do které přidáte prolisovaný česnek, papriku a vše dobře promícháte.

Poté si oberte kuřecí stehna – maso by mělo samo odpadávat. Maso rozdělte na menší kousky, aby se potom pokrm dobře jedl. Vezměte si vhodnou skleněnou zapékací misku nebo jinou nádobu, do ní dejte vývar smíchaný s česnekem a kořením, přidejte další dvě naběračky vývaru, dále 2 vepřové uši, polovinu kuřete a opět zalijte vývarem.

Takto pokračujte, dokud nevyužijete všechny suroviny. Formu poté zakryjte igelitovou fólií, položte na ni talíř a zatižte vhodným závažím.

Nejsnadněji poslouží třeba dva lahve si sklenice naplněné vodou.

Vše dejte do chladničky a nechte odpočívat, nejlépe přes noc. Poté vyjměte a krájejte na tenké plátky.

Servírujte s chlebem a třeba kyselými okurkami.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů