Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaný jablečný koláč se smetanou

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Nadýchaný jablečný koláč se smetanou - postup přípravy

Připravte pro sebe a celou svou rodinu dokonalý dezert na víkend. Nadýchaný jablečný koláč jednoznačně splní vaše očekávání. Hodit se bude nejen ke snídani, ale třeba i na svačinu do práce.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

K přípravě jablečného koláče budete kromě jiného potřebovat i kulatou koláčovou formu o průměru 26 a 28 centimetrů. Také nezapomeňte předehřát troubu na cca 180 °C.




Postup přípravy jablečného koláče

Začněte tím, že si zhotovíte těsto na koláč. Do mísy si nalijte mléko při pokojové teplotě a vsypte do něj krupicový cukr v množství dvou lžic. Poté přidejte i sušené droždí, půl balíčku vanilkového cukru, 2 vejce, půl lžičky soli, změklé máslo v množství 120 gramů a rozšlehejte v homogenní hladkou hmotu.

Na závěr přisypte do směsi i prosátou hladkou mouku a vypracujte ideálně rukama vláčné a měkké těsto, které by se nemělo lepit. To přikryjte v míse potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 40 až 50 minut. Mezitím se pusťte do očištění jablek a výroby máslové drobenky.

Příprav máslové drobenky, kompletace jablečného koláče a fáze pečení

V menší misce si rozmíchejte krupicový cukr (120 gramů) se změklým máslem (50 gramů) a zbylým vanilkový cukrem. Tak získáte máslovou drobenku. Nyní si k ruce vezměte vykynuté těsto a rovnoměrně jej rozprostřete do kulaté koláčové formy vystlané pečícím papírem.

Přiklopte vhodným víkem a nechte ještě chvíli kynout (asi čtvrt hodiny). Dále povrch těsta proděravte buď vidličkou nebo třeba párátkem po celé ploše a vyskládejte na něj oloupané a očištěné čtvrtky jablíček. Nakonec posypte máslovou drobenkou a dejte péct do trouby na 35 minut při 180 °C.

S čím jablečný koláč podávat?

Až se jablečný koláč dozlatova upeče, vyjměte ho z trouby, a ještě polijte smetanou ke šlehání po celé ploše. Dopékejte asi deset minut a po zchladnutí podávejte například s kopečkem šlehačky nebo zmrzliny. Skvělý bude k dezertu i šálek espressa, cappuccina, nebo latté. Přejeme vám dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů