Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané zelí s mrkví

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut

Nakládané zelí s mrkví - postup přípravy

Pokud nemusíte v receptech ocet, a přesto si rádi pochutnáte na vynikajícím zelí, vyzkoušejte tento recept, ve kterém se obejdete také bez cukru. Takto naložené zelí je velice chutné, krásně křupe a dlouho vám vydrží.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Zelí dobře omyjte, odřízněte košťál a tužší spodní část a odstraňte ty vnější listy, které jsou poškozené nebo povadlé. Čím kvalitnější hlávky vyberete, tím méně odpadu z nich budete mít. Zelí pokrájejte na proužky, ideálně tak, aby jejich tloušťka byla mezi 3 a 4 mm. Nakrájené zelí dejte do větší mísy nebo jiné vhodné nádoby, přidejte sůl a rukama dobře promíchejte. Tak zaručíte správné rozložení soli, která zapříčiní, že zelí pustí přebytečnou vodu.




Mrkev oškrábejte a nastrouhejte pomocí struhadla na tenčí proužky. Zelí promačkejte rukama, abyste z něj dostali přebytečnou vodu, a sceďte ho. Do scezeného zelí přidejte nastrouhanou mrkev a také koření podle receptu, případně vlastních chuťových preferencí. Vše dobře promíchejte.

Zelí dejte do vhodné nádoby, kterou jste předtím vymyli jedlou sodou a vypláchli studenou vodou, a to tak, aby byla nejlépe zaplněna jen z jedné třetiny. Zelí stlačte pomocí dřevěné lžíce. Na dlouhodobější zatížení je možno použít například dobře očištěný kámen. Nádobu překryjte, ale ne těsnícím víkem, a postavte na podložku, protože v průběhu fermentace zelí může docházet k odtoku tekutiny.

Zelí udržujte při pokojové teplotě a nechte je kvasit. Druhý den po naložení začne fermentace, během níž je zapotřebí dvakrát až třikrát za den naložené zelí propíchat například opačným koncem vařečky, aby došlo k uvolnění oxidu uhličitého. Po 5 dnech můžete ochutnat a pokud se vám zelí jeví jako vyváženě kyselé, můžete nádobu dobře uzavřít víkem a uložit v chladu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů