Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nepečená roláda s banánem

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut

Nepečená roláda s banánem - postup přípravy

Připravit si sladkou roládu není složité. A těsto v některých případech ani není nutné péct. Tento recept zvládne i začátečník. A výsledek? Bude skvěle vypadat a ještě lépe chutnat.

Ingredience pro:
8 porcí

Základ

Náplň

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Stejně jako u jiných receptů, i tady se jako první začíná testem. To vznikne důkladným rozdrcením sušenek. Mělo by se jednat o sušenky bez náplně, jako například klasické BeBe. V mixéru v nich vznikne prášek, ke kterému se následně přidává Nutella a rozpuštěné máslo.




Vše se důkladně promíchá, díky čemuž vznikne potřebná konzistence připomínající těsto. Do tohoto základu se dále přidá také mléko. Vše se opět důkladně promíchá. Směs by měla být vláčná, ale stále lehce sypká.

Základ na roládu

Když je těsto připraveno, nasype se na pevný podklad, vyložený potravinovou folií. Zde je třeba vytvořit z těsta obdélníkový tvar, který bude na všech místech stejně vysoký. Optimální výška je do jednoho centimetru. Důkladným udusáním lze zajistit, že těsto bude držet svou strukturu. Pomoci si lze druhou vrstvou folie a dále kuchyňským válečkem.

Náplň rolády

Roláda s banánem obsahuje ve svém středu šlehačku, která se ušlehá z předepsané smetany. Šlehačka by měla být nadýchaná a vláčná. Nanese se na základ těsta. Ale ne na celé, jelikož pomazat je třeba zhruba polovinu. Druhá polovina bude následně pomazána Nutellou.

Na řadu přicházejí banány. Ty se klasicky oloupou a následně se položí na kraj připraveného základu na roládu. Pokud by banán jakkoliv přesahoval, stačí seříznutím jednoduše upravit jeho tvar. Tímto je vše připraveno k balení.

Už jenom zabalit

Začíná se na straně, kde je šlehačka a kde jsou na okraji položené banány. S využitím potravinové folie se roláda začíná balit do požadovaného tvaru. Je třeba postupovat pozvolna, aby se těsto nijak netrhalo a náplň zůstala na svém místě. Po zabalení se roláda, stále v potravinové folii, vloží do lednice. A to na dobu jedné hodiny.

Finalizace

Na závěr už jenom zdobení, které také lehce přidá na chuti. Po vyndání z lednice se roláda vybalí z folie, položí se na tác a následně se důkladně pomaže Nutellou. Kdo chce, může dále posypat třeba ořechy, mandlemi, nebo ovocem. I v samotném základním provedení však bude dezert chutnat skvěle.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů