Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nepečený sušenkový salám

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Nepečený sušenkový salám - postup přípravy

Název tohoto pokrmu sice může znít zvláštně, ale jedná se o velmi jednoduchou a zajímavou chuťovku. Kdo nechce péct opulentní dorty a chce pohostit návštěvu něčím sladkým, je sušenkový salám jasná volba.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Unikátem sušenkového salámu je jak to, že je nepečený, tak i to, že je jednoduchý. Základem jsou sušenky, suché, bez jakékoliv náplně. Ty se následně na menší kousky nalámou do mísy. S velikostí jednotlivých kusů si není nutné lámat nijak výrazně hlavu.




Příprava základu

Když jsou sušenky v míse, připraví se základ, kterým se následně zalijí. Do hrnce se nalije mléko, přidá se cukr, rumová esence (nebo klasický rum) a dále máslo. Vše se začne postupně ohřívat. Máslo se začne rozpouštět a směs se bude míchat. Po rozpuštění másla přidáváme kakao a vše důkladně promícháme. Na závěr se do směsi zamíchají také rozinky.

Zalití sušenek

Když má směs strukturu hustějšího kakaa, vezme se hrnec a obsahem se zalijí všechny nalámané sušenky v míse. Následně už stačí směs jenom důkladně promíchat, aby došlo k tomu, že se jednotlivé ingredience propojí a sušenky důkladně nasáknou čokoládový základ.

Tvorba salámu

Na připravené prkénko dejte potravinovou folii a tu důkladně posypejte strouhaným kokosem. Dále zde postupně vyrovnávejte kakaovou směs. Ideálně do středu, to přibližného salámového tvaru. Poté znovu posypte kokosem a již můžete použít potravinovou folii k tomu, abyste vytvořili požadovaný oválný, klasický salámový tvar.

Na závěr do lednice

Sušenkový salám s rozinkami a kakaem je v podstatě hotový. Aby držel svůj požadovaný tvar, je nutné ho vložit asi na 2 hodiny do lednice. Poté ho vyndejte, vybalte z potravinové folie a v tu chvíli ho můžete také nakrájet na kolečka o velikosti zhruba jednoho centimetru. Takto servírujte.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů