Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Omáčka z pečeného česneku

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Omáčka z pečeného česneku - postup přípravy

Vyzkoušejte tento recept na voňavou a lahodnou omáčku. Připravuje se z jednoduchých surovin a promění každé jídlo v kulinářské mistrovské dílo – maso, zeleninu nebo si ji můžete i jednoduše namazat na chleba. Tato omáčka je univerzální a je vhodná pro každou příležitost – ať už se jedná o obyčejný rodinný oběd, nebo slavnostní příležitost.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Troubu si předehřejte na 180 °C. Hlavy česneku rozkrojte na polovinu a každý kousek zabalte do alobalu.




Takto připravené je dejte na plech a nechte v troubě péct asi 30 minut. Poté vytáhněte z trouby a nechtě česnek mírně vychladnout. Poté jej oloupejte a dejte do kuchyňského robota.

Přidejte další ingredience a řádně rozmixujte na jemnou kaši. A máte hotovo, takto snadné a jednoduché to je.

Hotovou omáčku skladujte v lednici, kde vydrží až týden. Můžete ji servírovat k masu, k zelenině nebo si ji dopřát jako dip či pomazánku. Tím, že je česnek upečený, ztratí trochu své štiplavosti a nebude vám po něm ani tolik těžko. Můžete si tedy omáčku bez výčitek dopřát třeba každý den.

Pečený česnek na mnoho způsobů

Pokud už si připravujete tuto omáčku, je dobré udělat si klidně pečeného česneku více a využít je na celou řadu dalších receptů. Je to velice vděčná surovina, která má navíc i spoustu zdravotních benefitů. Zkuste například krémovou polévku. Nebudete potřebovat o mnoho více surovin než na základní recept. Kromě pečeného česneku se vám bude hodit snad jen trochu zeleninového vývaru nebo obyčejná voda. Pečený česnek rozmixujte s vývarem na hladký krém a dochuťte jej solí či pepřem dle chuti. Pokud chcete, aby byla polévka ještě jemnější, můžete přidat ještě kapku smetany.

Proč je česnek zdravý?

Za většinu zdravotních benefitů vděčíme chemické látce alicinu. Jedná se o antibakteriální olej, který je mimo jiné odpovědný i za typickou štiplavou chuť česneku. Kromě toho česnek obsahuje dalších 40 zdravých sloučenin, jako je například arginin, oligosacharidy, flavonoidy a selen. Ty nám pomáhají posilovat imunitu a chránit se před nemocemi. Pokud chcete celou zimu zvládnout bez nachlazení, vyplatí se konzumovat česnek denně. Půjde vám to snadněji třeba právě díky těmto receptům.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů