Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ovocná šťáva – zdraví v láhvi na celou zimu

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 70 minut

Ovocná šťáva – zdraví v láhvi na celou zimu - postup přípravy

Chcete být celou zimu zdraví? Pak vsaďte na sílu přírody a připravte si domácí šťávu, která vám dodá dostatek vitamínů a minerálů a posílí celé vaše tělo. Lahodný a zdravý domácí džus krásné oranžové barvy můžete skladovat po dobu až dvou týdnů v chladničce. Stačí mít jen přebytek ovoce, chvíli času a následovat náš recept. Oproti kupovanému džusu je tento naprosto neporovnatelný.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Oloupejte všechno ovoce a zeleninu (odstraňte jádřince z jablek a hrušek, odstraňte vnitřní vlákna a semena z dýně), nakrájejte na kostky a vařte zvlášť doměkka. Obecně platí, že dýně a jablka potřebují asi 1,5 litru vody, mrkev a hrušky jen asi 1 lit vody.




Upečené kousky rozmačkejte ve vodě, která po uvaření zůstala, aby vznikla hustá konzistence. Nejlepší je to udělat v mixéru po částech, ale pokud máte sílu a vydrž, jistě to zvládnete bez potíží i ručně.

Ovocné hmoty poté dobře promíchejte, přidejte citronovou šťávu a 5 litrů vody a dobře promíchejte. Citron slouží nejen k dochucení, ale také jako konzervační látka.

Lahve nebo dózy s víčky dobře umyjte horkou vodou, abyste je vysterilizovali.

Nalijte šťávu do připravených lahví nebo sklenic. Pevně je uzavřete víčky a postavte na plech, který dáte do trouby vyhřáté na 100 stupňů. Při této teplotě nápoj sterilizujte po dobu asi 10 minut. Podobně se dá sterilizovat také ve vroucí vodě. Po sterilizaci nádoby se šťávou na zimu pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte úplně vychladnout, poté uložte do tmavé komory při pokojové teplotě.

Tip: Množství vody přidané během přípravy džusu lze změnit. Pokud přidáte 5 litrů, šťáva bude velmi hustá. S největší pravděpodobností bude muset být před pitím ještě ředěna. Pokud chcete rovnou dobře tekutou konzistenci, nebojte se přidat i pět litrů navíc.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů