Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečená makrela se zeleninou

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Pečená makrela se zeleninou - postup přípravy

Období konce roku je spojené s tučnými a nezdravými jídly. Vneste však do svého letošního jídelníčku i trochu těch zdravých ingrediencí. Pečená makrela se zeleninou osloví svou chutí dokonce i ty jedince, kteří ryby tak často nekonzumují. Tento lehký pokrm si zamiluje celá vaše rodina.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Pokud nemáte již vykuchanou rybu, učiňte tak. Pak maso omyjte a vysušte papírovými utěrkami. Makrelu následně osolte, opepřete a posypejte dle preferencí rybím kořením. Nakonec nechte rybu marinovat několik minut. Mezitím si připravte zeleninu. Cibuli si oloupejte a nakrájejte ji na tenčí půlměsíčky. V další fázi ji orestujte na pánvi s rozpáleným slunečnicovým olejem. Nyní přidejte i oloupanou a nahrubo nastrouhanou mrkev, dosolte a vařte do změknutí zeleniny.




Posléze oloupejte brambory a nakrájejte je na tenčí plátky. Žampiony očistěte a nechte případně vcelku, pokud jsou menší. Případně je můžete překrojit na poloviny. Naplátkovat nezapomeňte ani omytý citron. Nyní si položte okořeněnou makrelu na alobal (2 vrstvy na sobě) a rybu naplňte směsí mrkve a cibule. Okolo masa rozprostřete plátky citronů, brambor a žampiony. Zeleninu ještě dosolte podle potřeby a makrelu pokapejte citronovou šťávou. Nakonec pokrm zabalte pečlivě do alobalu a dejte péct do trouby na 180 °C po dobu 25 minut.

Než se ryba upeče, ještě si připravte jednoduchou omáčku z olivového oleje, prolisovaných česnekových stroužků, trochy citronové šťávy a jemně nasekaného kopru.

Pokrm podávejte přelitý tímto lahodným sosem. Hodit se k makrele budou i vařené brambory.

Přejeme dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů