Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečené kuře s bramborami

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Pečené kuře s bramborami - postup přípravy

Jednoduchý recept z jednoho pekáče kombinuje krásu pečeného kuřete se zapečenými bramborami. Učaruje vám svou jednoduchostí, která mu ale nijak neubírá na skvělé chuti. Je to zároveň jednoduché i slavnostní jídlo, které můžete servírovat přímo v zapékací nádobě a jako dominanta slavnostní tabule bude vypadat velmi působivě. Navíc je to poměrně variabilní recept, který si velmi snadno můžete přizpůsobit vlastní chuti i fantazii.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Kuře pečlivě omyjte pod tekoucí vodou a stejně pečlivě ho následně osušte papírovými utěrkami. Pečicí nádobu dobře vymažte olejem.




Kuře vložte do pekáče a celý jeho povrch pomažte citrónem. Řádně z něho vymačkejte šťávu tak, aby pokrývala celou jeho kůži a zbytek stekl dolů do pekáčku. Dvě půlky citronu pak můžete vložit i dovnitř do kuřete.

Vedle v misce smíchejte olej se solí, pepřem a dalším kořením, které rádi používáte na pečené kuře. Touto směsí pak důkladně pomažte celé kuře, které navrch můžete zasypat kousky slaniny. Takto připravené kuře nechejte chvilku odpočívat a marinovat.

Mezitím věnujte svou pozornost bramborám. Brambory oloupejte a nakrájejte na poloviny nebo na čtvrtky, pokud jsou příliš velké. Vložte je do kastrůlku s osolenou vodou a přiveďte je k varu. Pak ihned odstavte a slijte. Takto připravené kousky brambor pak nasypejte do pekáčku pod kuře.

Brambory i kuře posypeme v pekáčku bylinkami a zalijeme vodou, vínem nebo vývarem, případně jejich kombinací. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a dejte kuře s bramborami péct zhruba na 40 minut. Pokud by se vrchní část začala připalovat, přikryjte ji během pečení poklicí anebo alobalem. V průběhu pečení kuře přelévejte výpekem z pekáčku. Pokud by ho bylo málo, kuře dodatečně podlijte. Pečte do té doby, než budou brambory měkké a maso půjde lehce od kosti.

Původní recept lze rozšířit o další přísady



Už v úvodu jsme se zmínili o tom, že se jedná o velmi univerzální recept, který lze přizpůsobit podle vlastní chuti a fantazie. Abychom vaši představivost podpořili, připojíme ještě několik tipů, jak toto pečené kuře ozvláštnit.

Již v rámci původního receptu jsme naznačili možnost posypání kuřete krájenou slaninou, což je velmi oblíbená přísada na pečené kuře, která mu dodá šťavnatost a šmak. Namísto slaniny lze použít také na proužky nakrájený pršut nebo schwarzwaldskou šunku. V tomto případě však počítejte s tím, že tato surovina je sama o sobě poměrně dost slaná, a proto maličko uberte na solení vlastního kuřete.

Velmi dobře tento pokrm chutná, když k bramborám pod kuře přidáte na proužky nakrájenou cibuli, případně k ní ještě kousky červené papriky a/nebo cukety či lilku. Lilek ale před přípravou nezapomeňte nechat „vypotit“ od hořké šťávy tak, že jej nakrájíte na kousky a posypete je solí, která šťávu vytáhne ven. Před dalším zpracováním pak sůl se šťávou otřete papírovou utěrkou.

Pokud máte rádi houby, i ty můžete do pekáčku ke kuřeti a bramborám přidat. Jestliže jste kreativní povahy, můžete kuře dochutit i kousky ananasu nebo broskví.

Přejeme vám při přípravě mnoho zábavy a především dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů