Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečené pekingské zelí se sójovou omáčkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Pečené pekingské zelí se sójovou omáčkou - postup přípravy

Dáváte přednost lehčím přílohám k masu? Potom vás jistě nadchne tento jednoduchý recept na pečené pekingské zelí se sójovou omáčkou. Je dokonale křupavé, šťavnaté a v podstatě i zdravé. Jeho přípravu zvládne levou zadní i ten největší začátečník.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

K ruce si vezměte ono pekingské zelí a odtrhněte z něj vrchní listy. Poté jej omyjte a napíchejte do něj asi pět špejlí, které by měli být od sebe vzdálené aspoň tři centimetry.




Nyní zelí nakrájejte na kolečka podél špejlí. Měla by být široká také zhruba tři centimetry. Zeleninu nakonec umístěte na plech s pečícím papírem a pusťte se do výroby zapékací omáčky.

V míse si smíchejte sójovou omáčku, slunečnicový olej, med, černý pepř a případně i sezamová semínka. Omáčku pomocí lžíce naneste na zelí, aby bylo zcela pokryté. Následně dejte zeleninu do trouby a zapékejte asi 20 minut při teplotě 180 °C.

Až se kolečka zelí upečou, vyjměte je z trouby a podávejte například s dipem ze zakysané smetany, nasekaného kopru a lisovaného česneku. Výborně se bude pečená zelenina hodit i jako již avizovaná příloha k jakémukoliv masovému plátku. Přejeme vám dobrou chuť.

Kulinářské tipy na závěr

Tímto způsobem nemusíte zapékat jen pekingské zelí, ale i jiné druhy zeleniny. Chutná bude třeba červená řepa, dýně, papriky, květák, brokolice, mrkve, či brambory. Je jen na vás, jakou přílohu či chuťovku si budete chtít připravit. Díky sójové omáčce a medu se na povrchu zeleniny vždy vytvoří krásně křupavá krusta.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů